Nezapomeňte se před zimní dovolenou pojistit

14.11.2005 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Není pochyb o tom, že ochrana vlastního zdraví je nezbytně nutná. Díky uzavření cestovního pojištění nejen před exotickou dovolenou chráníte nejen své zdraví, ale hlavně svoji peněženku pro případ nečekaných a nechtěných událostí.

Pro zimní dovolenou lidé volí hory i moře
Zájem o dovolenou na horách závisí především na počasí. V loňském roce vylákaly výjimečně příznivé sněhové podmínky na české hory rekordních 750 000 obyvatel Česka. Letos podle odhadů analytické firmy Mag Consulting vyrazí na hory asi 600.000 Čechů, z toho vyjede asi 250.000 Čechů do zahraničí, což je přibližně o 5 % více než loni. Podle průzkumu agentury Median Češi sice stále upřednostňují dovolenou na horách doma, ale počet těch, kteří cestují na hory do zahraničí, se každý rok zvyšuje. Dovolená v zimě ale neznamená jen lyžování na horách. Doba, kdy jsme se museli se sluníčkem rozloučit v září a těšit se na něj opět až v dubnu, dávno pominula. Jen co se začnou na podzim objevovat ranní mlhy a chlad zalézá i pod oblečení, začíná sezóna exotických dovolených.  Největší cestovní kanceláře Čedok a Fischer deklarují zvýšený zájem o exotickou dovolenou každý rok, Česká pojišťovna řeší pojistné události, které se v zimě staly v Indii, Keni, Srí Lance nebo Thajsku.

Převoz helikoptérou za tisíc EUR
Ať už plánujete letos zimní dovolenou strávit na horách nebo raději v teplých krajích, nezapomeňte se na ni dopředu připravit, tedy i uzavřít cestovní pojištění. O tom, že před dovolenou je třeba uzavřít cestovní pojištění, svědčí i zkušenosti turistů. Nákladné jsou i samotné transporty zraněných. Několikaminutový pobyt v helikoptéře, která vás bude převážet do nemocnice bude stát i několik tisíc eur,  transport sanitkou do republiky dalších desítky tisíc korun. Když se připočítají částky za jeden den hospitalizace v celkové výši stovek až tisíců eur, veškeré ošetření a léky, vyšplhá se celková suma podle informací od České pojišťovny na stovky tisíc korun za jednu pojistnou událost. V případě podstatně závažnějších, život ohrožujících úrazů nebo náhlých příhod, jsou však náhrady ještě vyšší.

Cestovní pojištění je za pár korun
Ať jedete na hory nebo k moři nebo jen na nákupy či výlet do sousední země, nezapomeňte si sjednat cestovní pojištění.Je pravda, že po vstupu do Evropské unie má každý občan v ostatních zemích EU nárok na zdravotní péči, který vyplývá z Evropského průkazu zdravotního pojištění. Pozor ale dejte na to, že tento nárok lze uplatnit jen ve státních zdravotních zařízeních. Na některé věci se toto základní pojištění nevztahuje vůbec: převoz helikoptérou do nemocnice nebo náhradní dopravu zpět domů,“ říká Václav Bálek z České pojišťovny. Léčbu v soukromých ordinacích a zdravotnických zařízeních, která převládají právě v blízkosti lyžařských středisek, vám standardní zdravotní pojištění nepokryje vůbec. Proto je lepší uzavřít i komerční cestovní pojištění. Pro cesty do exotických zemí je komerční cestovní pojištění přímo nezbytné.

Pro běžné lyžování stačí běžné pojištění
Při výběru cestovního pojištění se ujistěte, že jste vybrali takové, které kryje vaše aktivity a to na místech, kde se budete pohybovat. Existují určité výluky z pojištění, na které je třeba se připojistit nebo je pojišťovny vůbec nepojišťují. To jsou například místa s extrémními klimatickými nebo přírodními podmínkami, zeměpisně odlehlá místa nebo neosídlené oblasti. Vždy si také ověřte, jestli vámi plánovanou aktivitu pojišťovna neřadí mezi sporty rizikové či nebezpečné. Ty je také nutno si připojistit, někde je nelze pojistit vůbec. Pokud ale jedete na běžnou zimní dovolenou a neplánujete přitom jezdit po nevyznačených trasách, vystačí vám běžné cestovní pojištění.

Pro co se hodí jaké pojištění
Nejčastěji vás v zahraničí mohou potkat různé typy úrazů nebo zdravotních potíží. Proto je nejdůležitější pořídit si pojištění léčebných výloh. To pomůže pokrýt náklady na ambulantní lékařské ošetření, pobyt v nemocnici, ošetření u zubaře či nezbytný transport do místní nemocnice nebo domů. Úraz může někdy vyžadovat i delší hospitalizaci nebo v těch horších případech způsobit i trvalé následky, obojí pokrývá pojištění úrazové. „Zejména při lyžování se může stát, že na sjezdovce srazíte jiného lyžaře a způsobíte mu zranění, s kterými mohou souviset i vysoké náklady. K jejich pokrytí slouží pojištění odpovědnosti, kdy pojišťovna hradí škody na zdraví a majetku, které způsobíte jiným osobám,“ uvádí Václav Bálek. Pojistit lze i ztrátu a zpoždění zavazadel. Pokud k tomu dojde, dostanete od pojišťovny náhradu za ztracená zavazadla nebo za nákup nových potřebných věcí při zpoždění zavazadel. Stornopoplatky, které si účtuje cestovní kancelář při zrušení zájezdu, mohou nakonec vyjít téměř stejně draho jako samotný zájezd, a tak jejich pojištění není od věci. Pojištění stornopoplatků (nebo-li pojištění nákladů souvisejících se zrušením cesty) uzavřete při koupi zájezdu prostřednictvím cestovní kanceláře, která má na toto pojištění smlouvu s některou z pojišťoven.

Pomocník na telefonu 24 hodin denně
V rámci cestovního pojištění budete mít k dispozici i asistenční službu. Tu můžete kontaktovat 24 hodin denně z jakéhokoliv místa na světě a vždy s vámi bude hovořit česky. A co pro vás asistenční služba může udělat?

  • Vyhledá nejbližší vhodné zdravotnické zařízení
  • Poskytne garanci platby
  • Zprostředkuje konzultaci s českým lékařem a dohled nad způsobem léčby
  • Komunikuje s vašimi nejbližšími
  • Zorganizuje váš návrat nejvhodnějším dopravním prostředkem domů

Opodstatnění má asistenční služba nejen na sjezdovkách alpských středisek, ale i v exotických zemích. Představte si, jak se např. v Brazílii, kde se hovoří portugalsky, budete domlouvat s místním obyvatelstvem, kde najdete lékaře, a když ho najdete, jak mu popíšete své potíže? Spoléhat na samoléčbu také není v exotických podmínkách nejlepší volbou, protože jen stěží rozeznáme příznaky nám neznámé nemoci.

Nespoléhejte jenom na pojištění spojené s platební kartou
Cestovní pojištění máte nejspíše spojeno i s vaší platební kartou. Pokud se vám ale v peněžence zrovna neblýskají exkluzivní zlaté nebo platinové karty, vyplatí se ověřit si, jaké pojištění máte s vaší platební kartou spojeno. Pojištění mohou být omezena místem, kde se pohybujete, výší pojistného plnění nebo mírou rizika prováděných aktivit. Většina pojištění pokrývá tzv. standardní dovolenou, můžete si zaplavat, zahrát golf, projet se na lodi a jste pojištěni, pokud ale vyrážíte sjíždět volné terény v Alpách nebo divoké řeky v Africe na raftu, potápět se v Karibiku, pak zvažte individuální cestovní připojištění.

Kde sjednat cestovní pojištění
Pojištění na cesty můžete sjednat několika způsoby:

  1. Tradičním způsobem je osobní návštěva pobočky pojišťovny, a to i v den odjezdu.
  2. Skutečně na poslední chvíli se můžete pojistit i na letišti v Praze Ruzyni, kde má pobočku např. Česká pojišťovna.
  3. Smlouvu můžete uzavřít také prostřednictvím internetových stránek jednotlivých pojišťoven, pojištěni jste od okamžiku připsání peněz na účet pojišťovny.
  4. Samozřejmě také na Finance.cz můžete v sekci On-line prodeje uzavřít požadovanou cestovní pojistku a navíc si můžete vybrat ze čtyř pojišťoven.

Exotika bez rizika
Součástí vaší přípravy na exotickou dovolenou by mělo být očkování proti některým chorobám, s nimiž se můžete v dalekých krajích setkat. V současné době patří mezi povinná očkování pouze očkování proti žluté zimnici, které pro vstup do země vyžaduje 18 států tropické Afriky a Jižní Ameriky. Tato nebezpečná choroba se však vyskytuje i na některých dalších územích, kde povinné není. Proto je lékaři z očkovacích center i v těchto případech velmi důrazně doporučují. Do očkovacího centra je dobré zajít alespoň dva měsíce před odjezdem na dovolenou, aby pro vás lékař mohl vypracovat optimální očkovací plán. Informace před plánovanou cestou do exotiky je možné získat v očkovacích centrech nebo na odborných pracovištích hygienických stanic. Pokud cestujete s cestovní kanceláří, požádejte o podrobné informace, zjistěte si informace o stravování, dostupnosti zdravotně nezávadné vody, ubytování, dostupnosti zdravotnické péče a poté kontaktujte očkovací centrum. V případě individuální cesty se poraďte přímo v očkovacím centru. „Léčba je i v případě exotické nemoci samozřejmě kryta komerčním cestovním pojištěním. V tomto případě je však lepší myslet na své zdraví, nezanedbat očkování a nemoci se tak úplně vyhnout“, doplňuje Václav Bálek. Před žádnou cestou do ciziny byste neměli zapomenout navštívit zubaře. Dětem byste měli před cestou do exotických zemí zkontrolovat naše běžné očkování.

Vhodná očkování do vybraných zemí

  • Indie: Hepatitida A+B, tyfus, vzteklina, žlutá zimnice, meningokoková meningitida, malárie, cholera
  • Indonésie: Hepatitida A+B, tyfus, vzteklina, žlutá zimnice, malárie, cholera
  • Jižní Amerika: Malárie, vzteklina, tyfus, hepatitida A+B, žlutá zimnice
  • Tunisko: Hepatitida A+B, tyfus, vzteklina, žlutá zimnice
  • Egypt: Hepatitida A+B, tyfus, vzteklina, žlutá zimnice, meningokoková meningitida

Nepodceňujte přípravu na zahraniční dovolenou a zahrňte do rozpočtu nejen cestovní pojištění, ale v případě dovolené exotické také preventivní očkování. Chorobám je vždy lepší předcházet, než je následně složitě léčit.

Sjednejte si on-line cestovní pojištění přes Finance.cz, ušetříte svůj čas a tím i peníze!

Autor článku

Pavel Nesejt  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ