OKD prodala společnosti AIB CZ firmu Al Invest Břidličná

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. listopadu (ČTK) - Uhelná společnost OKD prodala firmě AIB CZ 99,9procentní podíl v dceřiném podniku Al Invest Břidličná. Z osmi uchazečů o největšího českého výrobce válcovaných polotovarů z hliníku a jeho slitin nabídla AIB CZ ve výběrovém řízení nejvíce, o konkrétní částce firmy neinformovaly. K transakci se připojila také společnost K.O.P., dceřiná firma OKD, která v Al Investu vlastní zbylých 0,1 procenta akcií. OKD o tom informovala v tiskové zprávě.

"Prodej Al Investu je dalším krokem v naší dlouhodobé strategii vyčlenit ze skupiny nestrategická aktiva a soustředit se na uhelné podnikání," uvedl místopředseda představenstva OKD Petr Motloch. Transakci musí ještě posoudit antimonopolní úřad.

Al lnvest Břidličná dodává výrobky do automobilového, stavebního, potravinářského a tabákového průmyslu. Loni za výrobky utržila 3,9 miliardy korun a produkci válcovaných hliníkových polotovarů meziročně zvýšila o 6,5 procenta na téměř 40.000 tun. "V Al Investu vidíme velký potenciál rozvoje, a proto je pro nás tato akvizice dlouhodobou strategickou investicí," uvedl Ivan Glemba z představenstva AIB CZ.

AIB CZ založila mateřská firma SI Corporate Finance, kterou vede skupina investorů. SICF poskytuje poradenské a konzultační služby například v restrukturalizaci a řízení podniků.

Karbon Invest, majitel OKD, koupil společnost Al Invest Břidličná v roce 2001 v konkurzu pod dřívějším názvem Kovohutě Břidličná. AIB má pobočky v Táboře a v Břidličné na Bruntálsku a zaměstnává více než tisíc lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK