Česká spořitelna zvyšuje v reakci na ČNB úroky u hypoték

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. listopadu (ČTK) - Česká spořitelna zdražuje hypoteční úvěry. Od pondělí sazby u hypoték pro fyzické osoby vzrostou v průměru o 0,2 až 0,4 procentního bodu. Banka tak reaguje na rozhodnutí České národní banky, která koncem října zvýšila úrokové sazby o 0,25 procentního bodu, uvedla Česká spořitelna v prohlášení.

Úrokové sazby u spotřebitelských úvěrů zůstanou u České spořitelny zachovány na současné výši. Banka zároveň od pondělí zvyšuje zhodnocení na termínovaných vkladech soukromých osob, a to v průměru o 0,2 až 0,5 procentního bodu.

Například při úrokové sazbě 3,99 procenta fixované na pět let pro hypoteční úvěr ve výši milionu korun a se splatností 20 let bude splátka činit 6086 korun. Proti splátce shodného úvěru s úrokovou sazbou ve výši 3,59 procenta, tedy před změnami, jde o navýšení měsíční splátky o 213 Kč, uvedla Helena Matuszná z České spořitelny.

Hypoteční úvěry už začaly zdražovat i další finanční ústavy. Hospodářské a Lidové noviny uvedly, že sazby u hypoték zvýšily v důsledku rozhodnutí ČNB například HVB Bank, Živnobanka či Raiffeisenbank. Uvažují o tom i další banky, například ČSOB. Hypoteční banka prý zvedne cenu půjčky na bydlení zřejmě do konce měsíce.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK