Česko mezi bezpečnými zeměmi pro podnikatele, vadí korupce

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 11. listopadu (zpravodaj ČTK) - Česká republika i Slovensko patří podle britské analytické firmy Control Risks k zemím s malým rizikem pro podnikatele ze zahraničí. V obou případech podle nové ročenky RiskMap 2006 vadí korupce a byrokracie.

Podle expertů Control Risks se světové firmy již zbavily přílišné koncentrace na terorismus jako na hlavní nebezpečí pro podnikání a zařadily ho mezi rizika, která musejí řešit. "Při podnikání například na Blízkém východě je celá řada rizik, která jsou pravděpodobnější než teroristické útoky," řekla analytička Liz Freebornová. Podniky se o expanzi rozhodují podle očekávaného zisku a rizika jen kalkulují k němu.

Pokud jde o ČR, nová ročenka odhaduje, že volby v červnu sice vyhraje opoziční ODS, ale nebude mít většinu v parlamentu. Proto je možné, že u moci zůstane sociální demokracie v koalici. Strukturální reformy podle Control Risks sotva budou provedeny před volbami a vláda bude naopak zvyšovat sociální výdaje.

To ovšem neohrozí fiskální situaci země, která se bude těšit robustnímu hospodářskému růstu. Hlavními překážkami podnikání budou nadále neúčinná byrokracie a korupce. Lze očekávat i případy praní špinavých peněz a vydírání.

Na Slovensku Control Risks rovněž čeká volební vítězství opozice, tedy sociální demokracie. Ani ta podle odhadu nezíská většinu a bude mít potíže s hledáním koaličních partnerů, což by mohlo umožnit premiéru Mikuláši Dzurindovi zůstat v úřadě.

Vzhledem k tomu, že jeho vláda své reformy úspěšně provedla, nedá se čekat, že by zaváděla nové, ale bude se naopak snažit upevnit to, co prosadila. Makroekonomická situace bude dobrá, podnikatelům bude komplikovat život byrokracie, neúčinné soudnictví, organizovaný zločin a korupce.

Control Risks je soukromá analytická a bezpečnostní skupina, která uvádí, že má několik set klientů. Kromě analýz jim poskytuje i pomoc při řešení krizových situací a přípravě na ně, informace o obchodních partnerech, zásahy a pomoc při řešení útoků a bezpečnostní služby.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK