Koruna posílila o zhruba desetník na 29,25 Kč za euro

11.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 11. listopadu (ČTK) - Česká měna v pátek posílila o zhruba deset haléřů a před 17:00 stála na 29,25 Kč za euro. Za zpevněním kurzu stál především jednorázový obchod. Vůči dolaru se koruna po dopoledním 15haléřovém poklesu na 25,10 Kč/USD vrátila na závěrečných 25,00 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Domácí měna si dnes proti společné evropské měně polepšila a stala se tak nejúspěšnější měnou regionu. Dnešní posílení koruny bylo záležitostí jednorázového obchodu ze strany jednoho zahraničního investičního domu," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Za zpevněním kurzu stojí podle analytika Volksbank Vladimíra Pikory nedávné zvýšení úrokových sazeb, když investoři přestávají korunou financovat své spekulace na okolních trzích. Spekulanti musí nyní splácet své korunové úvěry z minula, což se projevuje vyšší poptávkou po koruně a jejím skokovým posílením, dodal.

Pro korunu jsou příznivá i domácí makroekonomická data. Průmyslová výroba, která se významně podílí na vzestupu ekonomiky, v září mírně zpomalila tempo růstu na 7,1 procenta. Obchodníci nicméně upozornili na to, že data neměla na pohyb kurzu prakticky žádný vliv.

Dolar v noci dosáhl svého dvouletého rekordu 1,167 USD/EUR, ale se začátkem evropského obchodování mírně oslabil k 1,171 za euro. Během dne pak americká měna mírně posílila. "Trh tak naprosto ignoruje katastrofálně špatné výsledky amerického zahraničního obchodu ovlivněné nedávnými hurikány a zaměřuje se jen na očekávaný růst úrokových sazeb za oceánem," podotkl Pikora.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK