Koruna oslabila na 29,34 Kč za euro a 25,15 Kč za dolar

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. listopadu (ČTK) - Česká měna ve středu při velice klidném obchodování mírně oslabovala. Vůči euru celkově klesla o dva haléře na 29,34 Kč/EUR, kde stála po 17:00. K dolaru koruna ztratila 15 haléřů na závěrečných 25,15 Kč/USD. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetové stránce společnosti Patria.

"Domácí devizový trh se potýkal s absencí čerstvých makroekonomických dat, nižší zájem o obchodování mohl souviset i se čtvrtečním svátkem v Česku," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Kvůli tomu bude podle něj málo obchodů i v pátek, kdy se dá předpokládat, že si většina hráčů na trhu vezme volno.

V okolních zemích nebyly dnes na programu významnější zprávy, a tak ani v zahraničí koruna nenachází inspiraci, podotkla analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Teprve příští týden by měl podle jejích slov přinést obnovené výraznější posilování domácí měny k euru. Páteční data maloobchodních tržeb by mohla mít vliv na kurz jen v případě opravdu výrazného překvapení, dodal Vejmělek.

Také dolar k euru se již od počátku týdne příliš nehýbe. "Z obou břehů Atlantického oceánu přichází rozporuplné zprávy v podobě čerstvých makroekonomických statistik. Některé jsou příznivé pro euro, jiné pro dolar, a tak dolar zůstává víceméně stát na místě," upozornila Šichtařová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK