ČSOB: V kauze Nemethových pohledávek je pravomocně rozhodnuto

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 16. listopadu (ČTK) - Smlouva mezi pražským právníkem Věslavem Nemethem a zkrachovalou IPB, na jejímž základě právník a nyní i některé firmy požadují po ČSOB několik miliard korun, je podle soudu neplatná. Informoval o tom mluvčí banky Milan Tománek s tím, že ČSOB nově disponuje pravomocným soudním rozhodnutím Městského soudu v Praze. Ten rozhodl v případu Management Developpement (MDL) versus ČSOB ve prospěch banky. Právního zástupce MDL se ČTK nepodařilo kontaktovat.

Nemeth dosud tvrdil, že IPB porušila smlouvu, když použila jeho metodu vyvádění aktiv mimo banku. Po ČSOB, která převzala IPB, tak nyní požaduje náhradu. Část nároků Nemeth již ale rozprodal firmám, které dluží bývalé IPB. Firmy tak chtějí tyto dluhy vymazat.

Podle Tománka však lze rozhodnutí soudu interpretovat tak, že započtení takzvané Nemethovy pohledávky nemohl nikdo a nikdy provést, a tak firmy, které je takto započetly nebo údajně měly započíst, jsou nadále dlužníky. Kromě tohoto již pravomocného rozhodnutí to prý potvrzuje i řada dalších prvoinstančních rozhodnutí různých soudů v ČR, jimiž ČSOB disponuje.

Společnost MDL se sídlem v Lucembursku žalovala ČSOB o vydání akcií společnosti Sprint, které sloužily jako zajištění úvěru poskytnutého bývalou IPB pro společnost Sprint. Sprint uplatnila vůči své úvěrové angažovanosti u bývalé IPB zápočet tzv. Nemethovy pohledávky. Městský soud v Praze však rozhodl, že smlouva Nemetha s bývalou IPB je neplatná, z této smlouvy tak nevznikla žádná pohledávka způsobilá k započtení.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK