Ceny západoevropských akcií pokračují v poklesu

16.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 16. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na burzách v západní Evropě ve středu pokračovaly v poklesu a značný vliv na ně měly špatné hospodářské výsledky švýcarské společnosti Addeco. Šíří se také obavy, že za nižšími cenami ropy z posledních dnů může stát nižší růst globální ekonomiky. Ropa ale začala večer zdražovat.

Oslabovaly také akcie ropných společností jako je BP, Total a další, protože v době závěru evropských burz se cena ropy pohybovala kolem nejnižší úrovně za čtyři měsíce. Změnu způsobila až statistika z USA, která ukázala, že zásoby ropy minulý týden v USA klesly, zatímco analytici čekali pokračující růst.

Akcie BP si odepsaly zhruba půl procenta, zatímco francouzský Total klesl o 1,3 procenta. Ztráty ale pomohly omezit akcie firmy Land Securities, která v pololetí vykázala téměř dvojnásobný zisk proti loňsku. Akcie realitní společnosti tak zpevnily přibližně o pět procent.

Hlavní panevropský index má od začátku roku zisk 18 procent a přestože do konce roku zbývá ještě více než měsíc, investoři jsou před dalšími investicemi opatrní. Konec roku bývá na burzách ve znamení silného růstu, protože se objevuje lednový efekt, avšak v letošním roce by tento efekt mohl mít slabší průběh.

"Jsme před koncem roku, kdy na trh zpravidla přicházejí obavy. Řada investorů chce právě teď odejít, protože od začátku roku mají solidní zisky. Obavy tedy z části pocházejí z tohoto," podotkl analytik společnosti OddoSecurities Pierre-Yves Gauthier. Nižší ceny ropy měly paradoxně nepříznivý vliv, přestože pomáhají snížit inflační tlaky.

Ještě nedávno obchodníci tvrdili, že drahá ropa ovlivní celou globální ekonomiku a zbrzdí její růst. Nyní ale začínají tvrdit, že nižší ceny ropy jsou odrazem horšího stavu globální ekonomiky, a proto už nemají tak velký zájem ani o akcie některých těžebních koncernů. Oslabovaly proto také akcie Anglo American a Rio Tinto.

Závěrečné výsledky západoevropských burz:

Frankfurt (DAX) 5081,46 (- 0,57 pct),

Londýn (FTSE 100) 5430,00 (- 0,18 pct),

Paříž (CAC-40) 4512,13 (- 0,68 pct),

Západní Evropa (DJ Eurostoxx 50) 3391,59 (- 0,66 pct),

Západní Evropa (FTSEurofirst 300) 1225,08 (- 0,73 pct).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK