Webfarm: Průměrná cena benzinu spadla pod 30 Kč za litr

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 17. listopadu (ČTK) - Průměrná cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla v tuzemsku pod hranici 30 korun na 29,95 Kč za litr. Proti pondělí to je téměř o 40 haléřů nižší cena. Vyplývá to z aktuálních údajů společnosti Webfarm.

Zlevnil také litr nafty, který se prodává v průměru za necelých 29,30 Kč. Před třemi dny byla cena o 15 haléřů vyšší.

Nejvýrazněji se podle Webfarmu snížily ceny pohonných hmot v Praze. Litr naturalu zde v průměru stojí 29,62 Kč, tedy o zhruba 60 haléřů méně než v pondělí. Cena za litr nafty klesla o 25 haléřů na necelých 29,10 Kč. Jde o nejnižší ceny paliv v ČR.

Téměř o 50 haléřů méně platí řidiči za litr naturalu na severní Moravě, kde se litr prodává za 30,23 Kč. V dalších krajích se ceny benzinu proti pondělí snížily zhruba o 20 až 40 haléřů na litr. Pod hranicí 29 korun se dnes benzin prodává vedle hlavního města také ve středních, východních, západních a severních Čechách.

Nafta zlevňovala nižším tempem. Ve středních Čechách se ceny snížily o 16 haléřů na litr. V severních a západních Čechách a na jižní Moravě ceny klesly o 15 haléřů. Nejméně pociťují zlevnění řidiči ve východních Čechách, kde se litr nafty snížil pouze o šest haléřů.

Ekonomové zlevňování pohonných hmot v tuzemsku očekávali. Cena ropy vyjádřená v korunách se totiž pohybuje pod krátkodobým i dlouhodobým průměrem.

Americká ropa ve středu dokonce zlevnila na nové čtyřměsíční minimum pod 57 dolarů za barel. Ještě tentýž den večer se však ceny ropy opět začaly zvyšovat a barel americké ropy zdražil na 58 dolarů. Zvýšila se i cena severomořské ropy Brent, která se v závěru obchodování vyšplhala na 56 dolarů za barel.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK