EK chce zjednodušit pravidla spolupráce státu a firem

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 17. listopadu (zpravodaj ČTK) - Evropská komise chce vnést větší pořádek do pravidel spolupráce státu a firem. Zvažuje proto, že by navrhla novou legislativu, ve které by vyjasnila samotný pojem koncese a pravidla k jejich udělení. V České republice se zrovna chýlí ke konci proces schvalování koncesního zákona.

Komise již loni vyhlásila veřejnou debatu, aby zjistila, jak nastavená pravidla pro veřejné zakázky a kontrakty fungují v takzvaném systému PPP (Public Private Partnership). Zjistila, že potíže jsou především s pravidly a možností výběru soukromých firem do společných projektů.

Komise nyní doufá, že nových legislativních návrhů nebude zapotřebí a že si vystačí s pouhým vysvětlením sporných bodů. Definitivně se chce rozhodnout v příštím roce.

"Našim cílem je zabezpečit transparentní a nediskriminační podmínky, které umožní soukromým firmám podílet se na výstavbě infrastruktury či zabezpečení služeb," řekl komisař pro vnitřní trh Charlie McCreevy.

Česká vláda letos vytvořila návrh zákona o spolupráci veřejného a soukromého sektoru, který budou poslanci schvalovat v posledním čtení příští úterý. V platnost by měl vstoupit od ledna příštího roku či o několik měsíců později. Ředitel vládního PPP Centra Filip Drapák v minulosti několikrát připomínal, že je v systému PPP obtížné využívat pomoc z evropských fondů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK