Nokia: Do pěti let budou mít mobilní telefon tři miliardy lidí

17.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TUNIS 17. listopadu (ČTK) - Počet lidí, kteří používají mobilní telefon, se do roku 2010 zvýší na tři miliardy. Odhaduje to finská společnost Nokia, která je největším výrobcem mobilních přístrojů na světě. V současné době používají mobilní telefon asi dvě miliardy lidí.

Viceprezident Nokie pro Evropu, Blízký východ a Afriku Wali Moneimne hovořil o vyhlídkách odvětví v Tunisu, kde se koná světový summit o informační společnosti. Nastínil tam další růst odvětví, ale neřekl, jak se tento vývoj dotkne Nokie. Jen sdělil, že jeho podnik ovládá třetinu globálního mobilního trhu.

Hlavním tématem schůzky v Tunisu je otázka rozvoje mobilní komunikace v rozvojových zemích. "Čtyři miliardy lidí zatím nikdy mobilním telefonem nevolalo," sdělil šéf sdružení GSM Association Tom Phillips. Přístup k mobilním sítím má v celém světě zhruba 80 procent lidí, ale jen čtvrtina má i mobilní telefon.

Rozšíření mobilní komunikace v chudších zemích brání převážně daňová politika, regulace a vysoké náklady na pořízení mobilního telefonu, tvrdí Phillips. S tím souhlasí i Moneimne z Nokie.

Jiný manažer Nokie Veli Sundback však řekl, že navzdory těmto překážkám je růst odvětví bezdrátové komunikace velmi silný. "Před dvěma lety jsme si stanovili cíl, že do roku 2008 budou mít mobilní telefon dvě miliardy lidí, a dosáhli jsme toho už letos v září," řekl podle agentury AP.

Na summitu se také jednalo o správě internetu, v tomto ohledu ale zůstane vše při starém. Správa internetu tak nadále zůstane v rukou technické instituce, kterou je americký ICANN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK