Evropě prý hrozí, že zaostane jako sídlo špičkových technologií

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BERLÍN 18. listopadu (zpravodajka ČTK) - Evropě hrozí, že zaostane jako sídlo špičkových technologií. Podle studie německé pobočky mezinárodní společnosti McKinsey pochází v současnosti jen 17 procent největších takzvaných high-tech firem z Evropy. Nejvážnější situace je podle studie v softwarovém průmyslu, kde jen tři podniky s ročními obraty přes miliardu eur pocházejí z Evropy, zatímco amerických firem v této kategorii je 14.

Propast mezi Evropou na jedné straně a USA a Asií na straně druhé přitom podle studie roste. "Bude-li vývoj pokračovat, nebude hrát evropský průmysl v oblasti aplikace a vývoje vyspělých technologií během deseti let žádnou roli," varovala autorka studie Claudia Funkeová z německé pobočky McKinsey.

Důsledky pro Evropu by mohly být závažné, neboť na moderní technologie jsou napojeny další výrobní oblasti jako automobilový, letecký nebo obranný průmysl.

Společnost zkoumala budoucnost podniků z oblasti datové komunikace, obrany, softwaru, zábavní elektroniky, počítačových služeb, polovodičů, lékařských systémů a letecké dopravy.

Jen v málo oblastech vyspělých technologií patří ještě Evropa k mezinárodní elitě. Daří se jí to u leteckého průmyslu, kde je z Evropy osm ze 20 nejúspěšnějších podniků, například firmy EADS, Thales, Rolls-Royce nebo Dassault Aviation.

Dobrou pozici mají ve světové konkurenci podniky mobilní a datové komunikace, horší je to u softwaru, zábavní elektroniky nebo podniků na výrobu polovodičů.

V jiných průmyslových sektorech je situace lepší, tři z deseti firem ve světě jsou v těchto oblastech evropské, což se projevuje také na podílu, jakým přispívají k celoevropskému HDP.

V oblasti rozvinutých technologií ale světovému trhu jednoznačně dominují USA, kde působí více než polovina nejúspěšnějších moderně technologických (high-tech) podniků.

Podobný obraz nabízí srovnání výdajů na výzkum a vývoj. Zatímco Spojené státy investovaly v roce 2003 do této oblasti 268 miliard dolarů, Evropané jen 189 miliard dolarů. Evropu navíc dohání i Čína, která v roce 1991 investovala do výzkumu a vývoje jen deset procent evropského podílu, ale v roce 2003 už to bylo 43 procent toho, co Evropa. Také u patentů jsou USA s téměř 50 procenty přihlášek daleko před evropskou konkurencí.

Studie přičítá vážný stav vysoké roztříštěnosti trhu, malému výběru nadaných manažerů, relativně malým výdajům na výzkum a vývoj a nedostatku center pro vývoj moderních technologií, jako například známé Sillicon Valley v USA.

"Podaří-li se evropským podnikům využívajícím a vyvíjejícím moderní technologie zvýšit podíl na světovém HNP na 30 procent, tak jak tomu je v ostatních průmyslových oblastech, mohou v Evropě vzniknout až čtyři miliony nových pracovních míst," tvrdí studie.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK