Koruna oslabila na 29,35 Kč/EUR, k dolaru se vrátila na 25,05 Kč

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 18. listopadu (ČTK) - Česká měna v pátek při klidném obchodování oslabila k euru o čtyři haléře na 29,35 Kč/EUR, kde stála po 17:00. Vůči dolaru byla v závěru na 25,05 Kč/USD, kde se obchodovala i v úvodu. Během dne zažila koruna k americké měně několik zvratů, které byly způsobeny vývojem na eurodolarovém trhu. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Značná část domácích obchodníků využila čtvrtečního svátku a vzala si dnes volno. Koruna zcela ignorovala nové tržby ve službách a maloobchodě a soustředila se na dění na okolních trzích," popsal vývoj na devizovém trhu analytik Volksbank Vladimír Pikora. Vývoj v Polsku a Maďarsku však nebyl příznivý a to podle něj zavřelo koruně dveře před silnějšími hodnotami.

Naopak kurz koruny k dolaru dnes zažil podle analytičky Next Finance Markéty Šichtařové jízdu na horské dráze. Dolar během dne k euru i koruně výrazně posiloval, když investoři nepřestávali spekulovat na dobrou kondici americké ekonomiky. Vše se podle ní ale změnilo odpoledne po prohlášení šéfa Evropské centrální banky o tom, že ECB je nyní připravena po dvou a půl letech stability zvýšit úrokové sazby.

Šichtařová míní, že ani příští týden nepřinese velký pohyb domácí měny. "Nečekají se žádné významné domácí události, které by kurz ovlivnily, a tak se předpokládané posilování koruny k euru ještě o nějaký den pozdrží," odhadla. Čtvrteční zasedání bankovní rady ČNB by mělo podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka dále zchladit agresivní očekávání ohledně zvyšování úrokových sazeb. "Významnou nejistotu ale představuje pro příští týden vnější prostředí," podotkl.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK