Německé regulační orgány nechtějí povolit fúzi Springer/ProSieben

18.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


FRANKFURT 18. listopadu (ČTK) - Německý antimonopolní úřad má námitky proti plánované fúzi mediálních společností Axel Springer a ProSiebenSat.1 Media. Úřad se obává, že kdyby fúzi povolil, zhorší se konkurenční prostředí a Springer by získal příliš velký vliv na trhu bulvárního tisku. Sdělil to zástupce firmy Axel Springer, která vyrozumění úřadu obdržela.

"Podle kartelového úřadu by transakce oslabila konkurenci na trhu televizní reklamy," píše se ve sdělení Springeru. Úřadu také vadí, že Springer by získal nepřiměřený vliv také na trhu reklamy v celostátních denících.

Axel Springer chce vytvořit mediální impérium, které by mohlo konkurovat německé skupině Bertelsmann. Za ProSiebenSat.1 Media v srpnu nabídl asi 2,5 miliardy eur (zhruba 73 miliard Kč), ale pro kartelový úřad je návrh nepřijatelný i proto, že Axel Springer by se pak dostal na úroveň Bertelsmannu.

"Kartelový úřad se domnívá, že fúze by vedla k vytvoření dvou symetrických korporací, které by si přestaly konkurovat," píše se ve zprávě Springeru. Podnik chce důvody zamítnutí fúze analyzovat a začne hledat způsob, jak úřad přesvědčit ke svolení.

"Máme solidní argumenty a věříme, že při dalším jednání budeme umět antimonopolní úřad přesvědčit, aby fúzi schválil," reagoval výkonný ředitel Springeru Mathias Döpfner. Rozhodnutí by mělo padnout do konce roku.

Při plánovaných fúzích takových rozsahů, jako je tato, nejsou námitky regulačních orgánů výjimečné. Springer ale doufá, že bude moci úřad přesvědčit tím, že prodá část svých účastní a zeštíhlí. Springer už si zajistit část akcií ProSieben, nicméně velký počet držitelů prioritních akcií původní nabídku stáhlo.

ProSiebenSat.1 Media je největší majitelem televizních stanic v Německu a ovládá například kanály kabel eins či N24. Ovládá asi 45 procent trhu televizní reklamy, na kterém se ročně otočí asi 3,8 miliardy eur (zhruba 111 miliard Kč).

Konkurentem ProSieben je RTL Group, která patří do skupiny Bertelsmann, a která má na televizním trhu podíl kolem 38 procent. Springer je majitelem nejčtenějších německých deníků a v jeho majetku je i nejúspěšnější bulvární list Bild. Springer chce kontrolní podíl v ProSieben koupit od společnosti P7S1 Holding LP amerického magnáta Haima Sabana.

Skupina lidí kolem Sabana získala ProSieben v roce 2003, když byl podnik na prodej v aukci majetku po zkrachovalé společnosti Kirch Group. Německý syndikát novinářů chce fúzi společností Axel Springer a ProSieben zablokovat, neboť se prý obává "monopolizace názorů".

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK