EP podporuje "sociální globalizaci"

21.11.2005 | , Exekutorská komora
Tiskové zprávy


Europoslanci naléhají na výrazně sociální rozměr globalizace Globalizace prospívá hospodářství, z jejích výhod by ale měl těžit každý; negativním dopadům je třeba čelit správnou politikou.

Tak znějí klíčové požadavky zprávy Mihaela BREJCE (EPP-ED, SI) o sociálním rozměru globalizace, kterou schválil Evropský parlament. EU musí uceleně reagovat na negativní důsledky; to se musí projevit v její vnitřní i vnější politice. Určité kroky Unie by podle poslanců mohly být příkladem pro jiné světadíly. Jiné oblasti unijní politiky je zato třeba zreformovat. 

 
Globalizace musí být podle poslanců "procesem s výrazným sociálním rozměrem založeným na všeobecně sdílených hodnotách, na dodržovaní lidských práv a na ústě k důstojnosti jednotlivce". Tento proces má být zároveň "spravedlivý, všeobsažný a demokraticky řízený", poskytovat "příležitosti a hmatatelný přínos všem zemím a lidem" a být spojen s rozvojovými cíli tisíciletí.
 
Parlament vyzývá k řadě společných kroků a Evropskou komisi žádá o konkrétní návrhy i zajištění financí.
Revidovaná Lisabonská strategie by podle podnětu mohla sloužit jako užitečný nástroj při plnění mnoha úkolů spojených s globalizací. Některé aspekty osvědčené praxe v členských státech mohou podle poslanců sloužit jako model pro další části světa.
 
Globalizace by podle Parlamentu neměla znamenat jen možnost zvýšeného prodeje mimo Evropu pro EU, ale hlavně větší možnosti prodeje zboží v EU pro země třetího světa, aby se zvýšila míra jejich růstu, zaměstnanosti a sociálního začlenění. Poslanci proto uznávají, že Společnou zemědělskou politiku (SZP) bude třeba podrobit reformě. Parlament zdůrazňuje i důležitost spravedlivého obchodu a Komisi naléhavě žádá o náležitou podporu výrobců a distributorů.
 
Komisi a Radu Evropské unie dále poslanci žádají, aby zajistily soulad obchodní, zemědělské a zahraniční politiky EU s rozvojovou politikou a rozvojovými cíli tisíciletí.
 
V sociálních programech mimo EU má být kladen větší důraz na sociální práva a sociální dialog, dodržování lidských práv a právních předpisů, ochranu práv dětí, a zejména na jejich právo na vzdělání, s cílem posílit demokratizaci a nastolit v rozvojových zemích zásady právního státu, bez nichž není udržitelný rozvoj možný.
 
Partnerství EU by mělo zahrnovat i sociální prvky, které budou mimo jiné zahrnovat i pracovní standardy, konstatuje dále schválený podnět. Důstojná práce by přitom měla být jedním z hlavních témat na národní, evropské i světové úrovni. Parlament žádá, aby Komise bilaterálními smlouvami zajistila aspoň dodržování standardů ILO, aby se zajistily lidské pracovní podmínky a zabránilo se zneužívání žen a dětí.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy