Roste počet subjektů, které se snaží nabízet nelegálně služby obchodníka s cennými papíry

21.11.2005 | , Česká asociace obchodníků s cennými papíry
Tiskové zprávy


Zatímco se licencované subjekty českého kapitálového trhu, obchodníci s cennými papíry a makléři, potýkají se stále přísnější regulací, na trhu se volně pohybuje mnoho skupin nelegálních obchodníků, kteří nabízejí služby bez licence a Komise pro cenné papíry na jejich činnost nereaguje.

Zájem o investování na kapitálových trzích v České republice výrazně roste. Mohou za to zejména nízké úrokové sazby v tuzemských bankách, vyšší blahobyt vyplývající z hospodářského růstu České republiky a také vyšší důvěra ke kapitálovému trhu.  Tyto pozitivní efekty přirozeně vedou některé zahraniční společnosti k tomu, že se snaží nabídnout českým investorům své služby.  Českým obchodníkům s cennými papíry sdruženým v České asociaci obchodníků s cennými papíry vadí, že stále více jednotlivců a firem nabízí, nebo zprostředkovává investiční služby bez příslušného povolení nebo registrace, čímž porušují české právní předpisy. A tak na českém kapitálovém trhu působí zcela beztrestně nelicencované osoby, které pod rouškou seminářů, lákají klienty v lepším případě k investování prostřednictvím zahraničních brokerů.

Tyto subjekty, které nemusejí dodržovat standardy odborné péče vůči zákazníkům, mohou ohrozit jejich investice. To v konečném důsledku může opět vyústit v podkopání důvěry některých investorů v kapitálový trh. Podnikání zahraničních osob na českém kapitálovém trhu bez licence vyvolává u makléřských firem dojem, že Komise pro cenné papíry významným způsobem neomezuje podnikání takovýchto subjektů.

Podle České asociace obchodníků s cennými papíry je nepřijatelné, aby v České republice existoval oficiální trh regulovaný Komisí pro cenné papíry a vedle něj „šedý“ trh neregulovaných zprostředkovatelů a osob bez příslušných zkoušek a licencí, které nedodržují pravidla odborné péče při poskytování investičních služeb. Každý poskytovatel investičních služeb nebo jeho pobočka přitom musí být držitelem povolení nebo registrace, musí mít nastaven propracovaný systém pravidel vnitřního provozu a zaměstnávat celou řadu odborných pracovníků, zejména makléřů.  Pokud tedy nelicencované subjekty tyto pravidla nedodržují, dopouštějí se nedovoleného podnikání, které musí regulatorní orgán bez rozdílu postihovat.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy