Demonstrace: Navrhovaný růst nájmů v Praze je příliš vysoký

21.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 21. listopadu (ČTK) - Růst nájmů v Praze, zejména v centrálních částech, podle návrhu zákona o nájemném je příliš vysoký a bude těžko sociálně průchodný. Především na to chtěli upozornit demonstranti, kteří se v 16:30 sešli na náměstí Jana Palacha v Praze. Demonstraci, která trvala zhruba 15 minut, svolala pražská organizace Sdružení nájemníků.

Podle odhadu ČTK se akce zúčastnilo asi 200 lidí. Jde o druhou protestní akci v Praze kvůli návrhu zákona o nájemném během posledních 14 dnů.

V Praze 1 by nájmy měly podle vládního návrhu zákona o nájemném do roku 2012 stoupnout v průměru až téměř o 18 procent za rok. Za byt o rozloze 68 metrů čtverečních I. a II. kategorie by tak nájem stoupl ze současných 2520 korun přibližně na 6730 korun.

"Zejména důchodci a nízkopříjmové skupiny nebudou schopny bydlení zaplatit," řekl předseda Sdružení nájemníků a poslanec ČSSD Stanislav Křeček. Pražská organizace Sdružení nájemníků proto požaduje, aby domácnosti, jejichž výdaje na bydlení v přiměřeném bytě překročí 25 procent příjmu, získaly přiměřenou sociální pomoc.

Vládní návrh zákona počítá s příspěvkem pro lidi, kterým výdaje přesáhnou 30 procent a v Praze 35 procent čistých příjmů. Další pomocí státu bude tzv. doplatek na bydlení, který bude definovat nově připravovaný zákon o hmotné nouzi.

V průměru by se regulované nájmy podle návrhu zákona měly do roku 2012 zvýšit o 9,3 procenta. Poprvé by měly růst příští rok v říjnu. Návrh zákona však ještě musí posoudit sněmovna a podepsat prezident. Sněmovna bude o zákonu hlasovat zřejmě v prosinci. V jaké podobě se ho nakonec podaří přijmout není v tuto chvíli jasné, protože jednotná v tomto ohledu není ani vládní koalice.

Aktuální výše maximálního regulovaného nájemného v Praze činí 37 korun za metr čtvereční. Majitelé domů uvádějí, že tato výše jim neumožňuje pokrýt ani náklady na běžné opravy a údržbu. Minimální nájemné by podle nich mělo dosahovat zhruba 50 korun za metr čtvereční.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK