Francouzské železnice fungují jen asi z třetiny

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PAŘÍŽ 22. listopadu (zpravodaj ČTK) - Asi dvě třetiny francouzských železnic jsou v úterý mimo provoz kvůli stávce, kterou v pondělí večer vyhlásily odborové ústředny hlavně na protest proti údajným plánům postupné privatizace železniční společnosti SNCF. Stávka byla vyhlášena na 24 hodin s možností prodlužování vždy o další den.

Postižena je hlavně vnitrostátní přeprava. Jezdí jen třetina rychlovlaků TGV a třetina až polovina regionálních spojů. Nejvíc je doprava omezena v jihovýchodní Francii. Jen částečně jezdí také pařížské příměstské vlaky, což způsobilo zahlcení dálničních příjezdů do města. V menší míře stávka zasáhla mezinárodní linky.

Odbory ji zahájily, přestože ministr dopravy Dominique Perben je písemně ujistil, že žádná privatizace SNCF se nechystá. I činitelé prezidentského paláce uvedli, že SNCF "je a zůstane veřejným podnikem". Odbory uvádějí, že stávkou chtějí také prosadit vyšší mzdy a zachování pracovních míst.

Představitelé SNCF a odborů se dnes mají sejít k dalšímu jednání o možnostech řešení. Víkendové patnáctihodinové rozhovory nikam nevedly.

List Le Figaro dnes označuje stávku za absurdní a Le Parisien ji dává do souvislosti s údajným bojem o vliv v největší odborové ústředně - Všeobecné konfederaci práce (CGT).

Na dnešních záběrech televizních stanic vyjadřovali nepochopení nad novým zastavením práce i pasažéři čekající na nádražích. Nynější stávka je letos už pátá.

Dnes večer má být zahájena také stávka pařížské městské dopravy, která má trvat do čtvrtečního rána. V omezené míře však bude spojení zajištěno. Zároveň dál trvá stávka městské dopravy v Marseille.

Po třech týdnech dramatických nepokojů na chudých předměstích se tak pro vládu znovu stávají hlavní starostí pracovní konflikty.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK