Vznikla nová skupina UniCredit Group – HVB Bank je nyní jejím členem

22.11.2005 | , HVB Bank
Tiskové zprávy


Po úspěšném uzavření výměny akcií UniCredit za akcie HVB Group, jejíž nabídku přijalo  93,93 % akcionářů německé HVB, zahájila svou existenci nová skupina UniCredit Group. S celkovou výší aktiv 770 miliard EUR ke konci června 2005, a s tržní kapitálovou základnou přibližně 54 miliard EUR, se UniCredit Group stává jedním z předních evropských hráčů na finančním trhu.

V České republice je nová skupina UniCredit Group zastoupena jednak Živnostenskou bankou a nově také HVB Bank Czech Republic – oba bankovní ústavy budou od této chvíle patřit do nové skupiny. Spojená celková aktiva těchto dvou bank budou činit více jak 200 mld. korun, díky čemuž se stane UniCredit Group čtyřkou na českém bankovním trhu s více než 7 procentním tržním podílem. Obě banky budou mít dohromady téměř 200 tisíc klientů, kterým bude v 65 pobočkách poskytována široká škála kvalitních produktů a služeb pro privátní i firemní klientelu. V první fázi budou obě banky působit paralelně.

HVB Bank Czech Republic bude i nadále dceřinou společností vídeňské Bank Austria Creditanstalt (BA-CA), která od nynějška rovněž tvoří součást nové UniCredit Group. Je plánováno, že právě Vídeň bude novou centrálou pro aktivity UniCredit Group ve střední a východní Evropě. Spojená bankovní síť v regionu střední a východní Evropy se zvětší z 1 000 poboček na přibližně 2 800 poboček a celková aktiva vzrostou z 36,5 mld. EUR na zhruba 80 mld. EUR. Počet zaměstnanců se více než zdvojnásobí, z 19 000 na přibližně 50 000. Navíc se divize Střední a východní Evropa nové UniCredit Group ujme odpovědnosti za aktivity skupiny v Rusku, na Ukrajině, v Turecku a zemích Pobaltí a bude tak obsluhovat klienty v celkem 17 zemích.

Za vedení bankovní sítě nové UniCredit Group ve střední a východní Evropě bude odpovědný Erich Hampel, předseda představenstva BA-CA. Na zasedání dozorčí rady UniCredita, konaném dne 18. listopadu 2005, byl podle plánu zvolen Erich Hampel za člena  nového jedenáctičlenného představenstva rozšířené UniCredit Group.

Zahájení činnosti nové UniCredit Group bude podpořeno celoevropskou kampaní v tištěných mediích. Kampaň bude spuštěna 24. listopadu 2005 a poběží do 12. prosince 2005. Reklama, v níž se bude zdůrazňovat velikost nové skupiny a její společné evropské kořeny, bude umístěna ve všech hlavních tištěných médiích v České republice.

 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy