Strana zelených odsuzuje cílené použití bílého fosforu proti civilním obyvatelům

22.11.2005 | , Strana zelených
Tiskové zprávy


Strana zelených zaslala otevřený dopis ministru zahraničí Cyrilu Svobodovi, v kterém ho vyzývá, aby odsoudil cílené použití bílého fosforu proti civilním obyvatelům při válečných operacích USA v Iráku.

Jednotky USA používaly bílý fosfor nejen pro osvětlení bojiště, ale cíleně a systematicky v ulicích Fallúdže i jako chemické zbraně způsobující rozsáhlé popáleniny, a to bez rozdílu proti ozbrojencům i civilnímu obyvatelstvu. A nejen to: více než rok o této skutečnosti lhaly a tato nařčení odmítaly jako islámskou propagandu.

 Zelení připomněli ministru Svobodovi, že Spojené státy americké, náš partner v  NATO, opakovaně a dlouhodobě porušují lidská práva a nyní i mezinárodní válečné konvence. Vláda USA je zodpovědná nejen za věznění lidí bez soudů, zabíjení civilního obyvatelstva a za mučení vězňů, ale, jak se ukazuje, také za používání chemicky účinných zbraní při válečných operacích v Iráku.

Vláda USA se dosud dopouštěla hrubého porušování lidských práv ve vězení v Abú Ghraibu a Guantánamo, od počátku invaze do Iráku porušování mezinárodního práva i lidskoprávních úmluv. Pro českou diplomacii to však zatím nebylo dostatečným důvodem pro odsouzení této nepřijatelné praxe našeho severoatlantického spojence,“ řekl vedoucí sekce pro zahraniční politiku Strany zelených Ondřej Liška.

 „Cílené použití bílého fosforu proti civilním obyvatelům je jasné porušení Protokolu III o „zápalných zbraních“ Úmluvy o zákazu určitých konvenčních zbraní z roku 1980,“ řekl místopředseda Strany zelených pro zahraničí Petr Štěpánek.  Proto Zelení ministra Svobodu žádají,  aby apeloval na Radu Severoatlantické aliance a zasadil se o to, aby Spojené státy tento protokol ratifikovaly.
 

Autor článku

Tisková zpráva  

Články ze sekce: Tiskové zprávy