Senátoři ODS podpoří vládní návrh na snížení daní z příjmů

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. listopadu (ČTK) - Senátoři opoziční ODS podpoří novelu, kterou vláda navrhla snížit daně z příjmů hlavně lidem s platy do 30.000 korun hrubého měsíčně. I když mají občanští demokraté v úmyslu razantnější snižování daní, novelu kvůli tomu nyní nechtějí měnit, aby mohla začít platit od začátku příštího roku. Po jednání senátorského klubu ODS to řekl jeho člen a místopředseda výboru pro veřejnou správu Pavel Eybert.

"Není myslitelné, že bychom ten krok, který byl učiněn v Poslanecké sněmovně, rušili, byť bychom si dovedli představit jinak rozvrhnuté procentní sazby," uvedl senátor. "Je to krok směrem, ke kterému se chceme ubírat, takže jej zřejmě podpoříme výrazně," poznamenal.

Pokud by se senátoři snažili novelu pozměnit a vrátit poté sněmovně, vzhledem ke schvalovacím lhůtám by to znamenalo odložení účinnosti navrhovaného snížení daní nejméně o rok, podotkl Eybert.

Novela má snížit daňové břemeno zhruba čtyřem milionům českých občanů, kteří mají platit státu v průměru o 4000 až 4700 korun ročně méně. Lidé s příjmy nad 30.000 korun měsíčně ušetří několik stovek korun.

Návrh, který sněmovna podpořila jednomyslně, počítá s tím, že nejnižší sazba daně z příjmu se sníží ze současných 15 na 12 procent a zároveň se zvýší roční příjem, který bude touto sazbou zdaňován. Zatímco dosud stát takto zdaňoval příjmy do 109.200 Kč ročně, nově by to mělo být do 121.200 korun ročně. Druhá nejnižší sazba klesne z 20 na 19 procent a bude platit pro příjmy od 121.200 do 218.400 korun za rok.

Novela také zvyšuje drobným živnostníkům takzvané výdajové paušály. Součástí novely je i změna zákona o dani z přidané hodnoty, podle níž mají služby jazykových škol, posiloven, kondičního cvičení a provoz saun od počátku příštího roku podléhat nižší, tedy pětiprocentní sazbě DPH. Od DPH by pak měly být úplně osvobozeny organizace, které se zabývají výchovou dětí a mládeže. Přijat byl také návrh, aby od spotřební daně byli osvobozeni vinaři s roční produkcí do 2000 litrů.

Senát bude o novele rozhodovat na schůzi, která začne 30. listopadu. Na její schválení má čas do 8. prosince.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK