ČEZ zvýšil velkoobchodní ceny elektřiny na příští rok

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 22. listopadu (ČTK) - Energetická společnost ČEZ zvýšila velkoobchodní ceny elektřiny pro podnikatele a domácnosti na příští rok. Podnikatelům stoupne meziročně cena v závislosti na typu odběru o deset a v některých případech až o více než 40 procent. Na konečné ceny však bude mít vliv ještě regulovaná složka, kterou určuje mimo jiné Energetický regulační úřad. Porovnání u domácností je obtížné kvůli odlišné metodice výpočtu cen, sdělil mluvčí firmy Ladislav Kříž.

ERÚ podle nedávného prohlášení odhaduje růst konečných cen elektřiny pro domácnosti až o desetinu. Definitivní výši dalších složek cen úřad zveřejní zhruba za týden.

Podnikatelé, menší firmy a instituce zaplatí od ledna v základní jednotarifní sazbě 1667 korun za megawatthodinu (MWh), meziročně zhruba o 15 procent více. Domácnosti zaplatí zhruba 1367 Kč za MWh. U dalších sazeb například při vytápění elektřinou podniky zaplatí podle typu vysokého tarifu o deset až 15 procent více, u nízkého tarifu i o 40 procent více.

Porovnání cen u domácností podle Kříže nyní možné není. V minulém roce byla stanovena pouze jedna cena včetně distribuce, příští rok to bude prvně oddělené, uvedl. V případě domácností tvoří velkoobchodní cena elektřiny zhruba třetinu až dvě pětiny konečné ceny. Zbytek tvoří daň, poplatky za distribuci či přenos. Podle místopředsedy ERÚ Blahoslava Němečka by podle posledních odhadů měly stoupnout konečné ceny elektřiny všem domácnostem v České republice v průměru o 8,5 až deset procent. Na letošní rok domácnostem elektřina podražila zhruba o čtyři procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK