Dolar po zápisu Fedu výrazně klesl, euro nad 1,18 USD

22.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 22. listopadu (ČTK) - Euro v úterý nakonec smazalo pondělní propad, protože kurz dolaru v samém závěru obchodování výrazně klesl. Dolů jej srazil večerní zápis z posledního zasedání měnového výboru americké centrální banky, kde se naznačovalo, že zvyšování sazeb asi nepůjde tak daleko, jak se dosud očekávalo.

Ve 21 hodin SEČ euro k dolaru posílilo na 1,1809 USD a za celý den tak získalo téměř jeden cent. Přitom po většinu dne se evropská měna pohybovala těsně pod 1,17 USD a nejníže byla na 1,1685 USD. Dolar k jenu klesl na 118,82 JPY z pondělního závěru 118,91 JPY, třebaže předtím byl stále nad 119 jeny.

Zápis ze schůzky, na němž měnový výbor Fedu zvýšil základní úrokovou sazbu na čtyři procenta, ukázal, že bankéři začínají mít obavy z negativního dopadu přílišného růstu sazeb na ekonomický růst. Vyjádřili se také v tom smyslu, že slova doprovodného sdělení by se zřejmě měla napříště změnit.

"Některé aspekty jazyka sdělení se budou muset zanedlouho změnit, zvláště ty, které charakterizují (měnovou) politiku a její výhled," uvádí se v zápisu. Na posledním zasedání 1. listopadu nechal výbor Fedu sdělení beze změny, to znamená, že charakterizoval nynější politiku jako takovou, která stále ještě ekonomiku stimuluje.

Příště tak zřejmě Fed označí svou úrokovou politiku za neutrálnější, což by naznačovalo, že sazby se již tolik zvyšovat nebudou. Postupný růst úroků ve dvanácti krocích od loňského června žene kurz dolaru od počátku tohoto roku vzhůru.

Euro v pondělí srazilo o téměř jeden cent Trichetovo vyjádření v Evropském parlamentu, podle něhož zvažované antiinflační zvýšení sazeb nebude začátkem delší série vzestupu úroků. Euro v minulých dnech zpevňovalo, protože činitelé ECB vyjadřovali ochotu zvyšovat sazby, pondělní výstup však tento trend dočasně zvrátil.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK