LN a HN: Stát podle soudu nemusí platit CS fondům

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Městský soud v Praze podle Lidových novin a Hospodářských novin v úterý rozhodl, že stát nemusí platit za vytunelování CS fondů. Nebude totiž muset zaplatit investiční společnosti Akro jako nynějšímu správci fondů zhruba dvě miliardy korun, o které ho firma žalovala.

Městský soud v Praze tak vyhověl odvolání ministerstva financí proti lednovému rozsudku Obvodního soudu pro Prahu 2. Ministerstvo mělo zaplatit za to, že stát v roce 1997 nezastavil převod peněz podílníků fondů do zahraničí a nezabránil tak jednomu z největších bankovních tunelů v Česku, připomínají deníky.

Kauza ale zřejmě nekončí. "Podáme v této věci dovolání k Nejvyššímu soudu," citují noviny právníka Akro Jiřího Voršilku.

Mluvčí ministerstva financí případ nekomentoval, je však zřejmé, že stát je, alespoň prozatím, ušetřen platby, která vzhledem k narůstajícím úrokům roste měsíčně řádově o miliony, píšou HN.

Kauza CS fondů začala zhruba před osmi lety. V březnu 1997 koupila správce fondů C.S. Fond ruská firma Kos-Mos. Vyměnila vedení a následně z účtu CS fondů u Plzeňské banky zmizelo 1,23 miliardy Kč a místo nich CS fondy obdržely bezcenné akcie Drůbež Příšovice. Fondy skončily v nucené správě.

Akro IS převzala fondy počátkem roku 1998 i se soudními spory. Bývalé CS fondy byly transformovány do nynějších otevřených fondů Akro, připomínají LN.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK