Poslanci neuspěli se změnou pravidel uzavírání kolektivních smluv

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Poslanci ČSSD a KSČM ve sněmovně neuspěli s návrhem zákona, který měl změnit pravidla uzavírání kolektivních smluv. Novela počítala s tím, že by nejsilnější odborové organizace v podniku měly mít rozhodující slovo při uzavírání kolektivní smlouvy v situaci, kdy je odborových organizací v jedné firmě více a nejsou schopny se dohodnout.

Návrh předpokládal, že pokud nastane spor mezi odborovými organizacemi, mohla by kolektivní smlouvu uzavřít ta, případně ty z odborových organizací, které dohromady sdružují nejméně 75 procent, případně čtyři pětiny všech odborářů v podniku.

Proti předloze se postavily ODS a KDU-ČSL. Občanští demokraté předlohu ostře kritizovali a označili ji za protiústavní. Eva Dundáčková (ODS) již dříve jednoho z autorů Miroslava Kapouna nepřímo obvinila z toho, že novelu předložil na objednávku Odborového sdružení železničářů. Kapoun ale řekl, že je jen řadovým členem sdružení a odmítl názor, že by byl ve střetu zájmů.

Dundáčková soudí, že předloha ohrožuje menší odborové organizace. "Hrozí omezení počtu odborových organizací, na druhé straně posílení hegemonie vždy jen jediné odborové centrály, která by měla právo rozhodovat o všem," řekla.

Pro přijetí předlohy se vyslovilo 88 ze 181 přítomných poslanců. K jejímu přijetí bylo zapotřebí alespoň 91 hlasů. Proti předloze zvedlo ruku 73 poslanců.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK