Levice odmítla usnadnění podmínek pro zaměstnávání studentů

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Podmínky pro zaměstnávání studentů se nezlepší. Levice v Poslanecké sněmovně při závěrečném schvalování na třetí pokus odmítla zákon o studentských brigádách, který navrhla opoziční ODS. Novela měla odstranit současné znevýhodnění studentů, kteří si přivydělávají k řádnému studiu. Předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý označil postoj sociálních demokratů a komunistů, kteří mají ve sněmovně většinu, za "demonstraci arogance".

Zhoršení podmínek pro zaměstnávání studentů loni přinesl zákon o zaměstnanosti. Studenti nyní musejí platit ze svých brigád zdravotní a sociální pojištění. Zaměstnavatelé pak musejí toto pojištění zaplatit za každého studenta, který u nich pracuje více než 100 hodin ročně.

ODS navrhovala, aby se limit 100 hodin práce studenta ročně pro stejného zaměstnavatele změnil na 100 hodin měsíčně. Navíc navrhla snížit daňové zatížení studentů zvýšením limitu příjmů z 5000 korun na 25.000 korun měsíčně. Sněmovna tento zvýšený limit ale doporučovala nahradit trojnásobkem minimální měsíční mzdy, což by nyní bylo zhruba 22.000 korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK