Šimonovský: Mytia podala námitku proti výsledkům tendru na mýtné

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Sdružení Mytia podalo námitku proti výsledkům tendru na vybudování a provozování mýtného systému. Soutěž vyhrála s nabídkou 22 miliard korun rakouská společnost Kapsch. Novinářům to řekl ministr dopravy Milan Šimonovský. Podpis smlouvy s vítězem soutěže na mýtné se kvůli tomu může oddálit až o několik týdnů, podle Šimonovského by to ale nemělo ohrozit plánované spuštění mýtného v lednu 2007.

"Pokud námitky, které vyřídíme negativně a firmy nepodají podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, tak my do třiceti dnů od vypořádání těchto námitek máme povinnost podepsat smlouvu, která je připravená a byla součástí zadávacích podmínek," uvedl.

Vítězná rakouská firma Kapsch nabídla v soutěži druhou nejvyšší cenu a mikrovlnný systém chce vybudovat a deset let provozovat za 22 miliard korun. Některé z vyřazených firem ale ihned avizovaly, že se proti rozhodnutí odvolají k antimonopolnímu úřadu.

ÚOHS již obdržel dva podněty k výsledkům tendru na vybudování a provoz mýtného systému. Jeden podalo sdružení Mytia, složené z firem Ascom Fela, Damovo a ABD Group, a druhý soukromá osoba.

Tendr má kritiky nejen v řadách neúspěšných firem. Například podle Autoklubu soutěž jednoznačně nahrávala mikrovlnným technologiím. Podle Václava Špičky z českého Autoklubu lze mnohem lépe využít satelitní systém jako regulátor provozu, tedy k poskytování informací o intenzitě provozu, sjízdnosti komunikací a dalších informací.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK