Praha počtem kongresových turistů předstihla Budapešť i Vídeň

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Hlavní město České republiky se podle počtu účastníků kongresových akcí loni opět umístilo na šestém místě na světě. Praha tak předstihla například konkurenční Budapešť i Vídeň, která dosud ve středoevropském regionu dominovala. Vyplývá to ze studie Mezinárodní kongresové asociace ICCA. O závěrech studie dnes informoval novináře náměstek pražského primátora a předseda představenstva Kongresového centra Praha Jan Bürgermeister.

Před Prahou se umístila velkoměsta, jako jsou Paříž, Londýn či Barcelona. Naopak za českou metropolí zůstaly mimo jiné Řím, New York, Washington, Montreal či Tokio.

"Kongresová turistika je nesmírně atraktivní. Kongresový účastník utratí o řád více než běžný turista," podotkl Bürgermeister. Denní útrata průměrného kongresového hosta se v tuzemsku podle agentury CzechTourism pohybuje kolem 6000 korun. Loni devizové příjmy od kongresových turistů činily deset miliard korun, tedy asi desetinu z celkové útraty cizinců v zemi.

Počet kongresových turistů i akcí v Praze se podle Bürgermeistra bude v příštích letech ještě zvyšovat. "Počet účastníků kongresů by mohl stoupnout asi o třetinu, čímž by si hlavní město mělo udržet minimálně šesté místo na světě," řekl Bürgermeister. Podle dosavadních odhadů Českou republiku navštíví zhruba 540.000 kongresových turistů za rok.

Z hlediska počtu závazně přihlášených akcí se Praha na roky 2005 až 2016 umístila podle studie ICCA na sedmém místě v porovnání se všemi městy světa. Dosud české metropoli patřilo 13. místo.

Praha také hostí v průměru početnější kongresy. Počet účastníků na mezinárodní konferenci ve světě v průměru činí 650 lidí. "V Praze to je průměrně 890 osob," řekl generální ředitel Kongresového centra Michal Kárník. V Praze je také o den delší trvání kongresu; ve světě v průměru dosahuje čtyři dny.

Předním pořadatelem kongresů v hlavním městě je právě Kongresové centrum Praha. Počet akcí se zde letos zvýšil téměř na 360 z necelých 220 akcí v roce 2002. "V příštím roce by se měl konat podobný počet akcí jako v letošním roce," řekl vedoucí oddělení marketingu a obchodu centra Ondřej Špaček. V březnu 2006 se zde například bude konat první ročník Olympiády cestovního ruchu. Do Kongresového centra se na tuto akci sjede více než 2000 představitelů velkých cestovních kanceláří z celého světa.

Počet kongresových akcí ve světě za poslední desetiletí stoupl téměř o dvě třetiny. V roce 1995 jich ICCA evidovala na 3000, loni počet vzrostl na více než 4800. Největší podíl stále drží velké lékařské kongresy. V ČR se jich od roku 2003 konalo 34.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK