Do Prahy se kvůli zákoníku práce v sobotu sjedou tisíce odborářů

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Do Prahy v sobotu zamíří tisíce odborářů. Na Palachově náměstí budou demonstrovat na podporu nového zákoníků práce a proti plánům na změny návrhu, jenž před pár týdny prošel v prvním čtení sněmovnou. Odbory vypraví stovky autobusů i mimořádný vlak, řekl na tiskové konferenci předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Odmítl, že návrh zvyšuje moc odborů, jak podle něho tvrdí zástupci zaměstnavatelů i někteří politici. Místopředseda Asociace samostatných odborů (ASO) František Tesař řekl, že podle něj byla dokonce práva spíše "dosti výraznou měrou" snížena.

Odboráři předpokládají účast 25.000 lidí. "Čekáme, že Palachovo náměstí bude plné," řekl Štěch. Akce začne v 11:00 na Letenské pláni, odkud dav zamíří na Palachovo náměstí, kde mítink začne v poledne. Odboráři tam přečtou otevřený dopis, v němž budou apelovat, aby byl zákoník schválen v současné podobě.

Znění návrhu zákona se nelíbí zaměstnavatelům i třeba KDU-ČSL a ODS. Jejich poslanci proto chtějí prosadit změny návrhu, který podporují ČSSD a KSČM. "Ti politici, kteří vystupují proti znění zákoníku práce, a tvrdí, že se nebývale povyšují pravomoci odborů, tak ti ten ho do dnešního dne nečetli," řekl Tesař.

"Je to prázdné gesto, demonstrace síly ve chvíli, kdy se už stejně komunisté s ČSSD na přijetí zákoníku dohodli," řekl o manifestaci prezident hospodářské komory Jaromír Drábek.

Štěch uvedl, že odbory jsou proti tomu, aby se do zákoníku dostaly třeba možnost dát výpověď bez důvodu, prodloužení zkušební doby na 12 měsíců či možnost opakovaně uzavírat smlouvy na dobu určitou. Pokud by se některá z těchto změn do textu dostala, odbory by asi přistoupily k dalším nátlakovým akcím.

Demonstraci za uzákonění dalšího zvýhodnění odborářských funkcionářů považuji za neuvěřitelné zneužívání lidí, řekl prezident Středního podnikatelského svazu Zdeněk Somr. "Doufám, že se nedočkáme organizace zvláštních vlaků nebo autobusů. Pak by to nešlo vyložit jinak, než kdo bude demonstrovat, má dopravu na předvánoční nákup do Prahy zdarma," dodal. Rozhodně nejde o nějaký předvánoční nákupní výlet do Prahy, uvedl Štěch.

Demonstrace omezí provoz tramvají. Od 11:00 do 12:00 nepojedou mezi Malostranskou a Čechovým mostem, odkloněna tak bude linka číslo 12. Od 12:00 do 14:30 bude přerušen provoz mezi Staroměstskou a Malostranskou. Po náhradních trasách pojedou tramvaje číslo 18, 22, 23 a 77, sdělil Dopravní podnik hlavního města Prahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK