Česko a další země chtějí v EU méně ekonomických restrikcí

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRUSEL 23. listopadu (ČTK) - Česko a další nové členské země EU chtějí v západních zemích unie méně ekonomických restrikcí. Osm států požádá Evropskou komisi, aby Německu, Rakousku a Nizozemsku nařídila odstranit překážky, které jim zde ztěžují podnikání. Uvedl to mluvčí české mise v EU Jan Vytopil.

Spolu s Českou republikou se na komisi se žádostí chystají obrátit Polsko, Maďarsko, Slovensko, Slovinsko, Lotyšsko, Litva a Estonsko. Dopis se žádostí odešlou komisi příští týden, uvedl.

Ve stížnosti například stojí, že firmy z osmi zemí střední a východní Evropy čelí těžkým překážkám, pokud si chtějí v bohatších západoevropských zemích otevřít obchod. V dopise bude i stížnost na to, že trojice zmíněných zemí porušuje legislativu EU, když požaduje pracovní povolení pro zaměstnance firem nebo jim práci zakazuje.

Osmička nespokojených zemí vstoupila do unie loni 1. května a v původních 15 zemích unie vznikly obavy ze záplavy pracovní síly. Nezávislá studie zveřejněná v září ale ukázala, že nebyl tento strach opodstatněný.

Pouze Poláci se stěhovali do západoevropských zemí ve velkém. Během prvního roku od vstupu do unie našlo legálně práci v dalších zemích unie téměř půl milionu Poláků.

Pouze tři země otevřely dveře zcela uchazečům o zaměstnání z nových států unie, a to Británie, Irsko a Švédsko. Ostatní země zavedly různé restrikce, které mohou platit až sedm let. Evropská komise zjišťuje, zda jsou tyto překážky oprávněné, napsala agentura AP.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK