Koruna posílila o desetník na měsíční maximum 29,20 Kč za euro

23.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 23. listopadu (ČTK) - Česká měna posílila o deset haléřů na 29,20 Kč za euro, kde stála po 17:00. Kurz tak byl nejsilnější za poslední měsíc. Vůči dolaru koruna zpevnila proti úternímu závěru o 25 haléřů na 24,76 Kč/USD, během dne jen stagnovala. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Koruna posiluje k důležité hranici 29,20 Kč/EUR. Opět se projevuje zájem o okolní trhy, posiluje i slovenská koruna a polský zlotý. Navíc někteří účastníci trhu spekulují, že ČNB ve čtvrtek zvedne sazby o dalších 0,25 procentního bodu," uvedl dealer J&T Bank Lukáš Růžička.

Hladina 29,20 Kč/EUR je přitom úroveň, kde se posilování koruny v posledním měsíci vždy zastavilo, upozornil analytik Volksbank Vladimír Pikora. Kurz je zde podle něj příliš atraktivní pro domácí hráče, kteří potřebují nakoupit euro, a pro zahraniční hráče, jež potřebují prodat silnou korunu. "Proražení této úrovně by poslalo korunu na dvouměsíční maximum," podotkl.

Hlavním důvodem zpevňování domácí měny je ale podle analytiků vývoj na eurodolarovém trhu, kde posiluje společná evropská měna. Trh se však v posledních dnech vyznačuje značnou rozkolísaností. Důvodem je nervozita před zasedáním Evropské centrální banky, které se uskuteční 1. prosince. Trh očekává, že ECB přistoupí ke zvýšení sazeb.

Koruna se stále nenápadně posouvá k hranici 29 korun za euro, která ještě bude do konce roku dosažena, míní analytička Next Finance Markéta Šichtařová. Klíčovou událostí čtvrtka bude zasedání bankovní rady ČNB, na jehož programu je měnová politika. "V souladu s očekáváním trhu předpokládáme, že se úrokové sazby měnit nebudou," odhadl analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK