V Česku je nyní neprodaná čtvrtina nových bytů

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - V Česku v poslední době klesá zájem o nové byty. Píšou to Hospodářské noviny. Na svého majitele nyní podle deníku marně čekají 4000 nových bytů.

Neprodaná nyní zůstává zhruba čtvrtina všech bytů, které firmy postaví. Před třemi lety to byla desetina, před pěti lety dokonce jen tři procenta, zjistil deník.

Zatímco ještě před třemi lety byli lidé ochotni kupovat byty a domky ještě před tím, než se vůbec začalo se stavbou, nyní více než polovina zákazníků kupuje až v momentě, kdy stojí alespoň hrubá stavba. Těsně před dokončením se pak bytů a domů prodává nejvíce.

Jak HN připomínají, na rostoucím počtu volných bytů se podepsala především časově omezená výjimka na pětiprocentní DPH za stavební práce u bytů. Její platnost vyprší koncem roku 2007 a firmy kvůli ní začínají stavět stále více nových staveb. Bez ohledu na to, zda a jak rychle se prodají.

"Průměrná doba, za kterou je prodán nový byt, je téměř dva roky. Před třemi lety to byl zhruba rok," řekla HN obchodní ředitelka Central Group Miluše Netolická.

Nejvíce neprodaných bytů je podle HN mezi těmi, které stojí přes 40 tisíc korun za metr čtvereční, a těmi, které mají špatnou polohu. To znamená, že jsou v přízemí nebo třeba s výhledem do rušné komunikace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK