Americké akcie vzrostly a zvýšily listopadový nárůst

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


NEW YORK 24. listopadu (ČTK) - Akcie předních amerických korporací šly ve středu nahoru a zvýšily tak listopadový nárůst. K pozitivní náladě na trhu přispěl pokles cen ropy a příznivá zpráva o spotřebitelské důvěře.

Dow Jonesův index posílil o 44,66 bodu na 10.916,09 bodu, tedy o 0,41 procenta. Index trhu Nasdaq se zvýšil o 0,28 procenta na 2259,98 bodu; připsal si 6,42 bodu. Od začátku měsíce DJI vzrostl o 4,6 procenta a Nasdaq o 6,6 procenta.

Indexy S&P 500 a Nasdaq uzavřely den na čtyřapůlletých maximech a Dow Jonesův index se dostal na nejvyšší úroveň od letošního března. Trojice hlavních amerických akciových indexů šla ve středu nahoru pátý den za sebou.

Investoři ve středu kupovali akcie velkých maloobchodních společností, například Federated Department Stores Inc. Cena ropy opět klesla pod 59 dolarů za barel, index spotřebitelské důvěry, který zpracovává Michiganská univerzita, vzrostl a celostátní federace amerických maloobchodů předpověděla silné tržby o svátcích.

"Lidé si mysleli, že nikdo nebude chtít utrácet, protože se musí naplnit nádrže aut benzinem a vytápět domy, což výdaje spotřebitelů sníží," uvedl jeden z obchodníků. "Tento strach teď polevil, když ceny energií klesají," dodal.

Dolar posílil vůči euru díky vyšším úrokovým sazbám v USA, dění na trhu také ovlivnil dnešní svátek Dne díkůvzdání. Kurz eura klesl za celý den o 0,1 procenta na 1,1797 USD. Během dne ale dosáhl 1,1864 USD, nejvyšší úrovně od 4. listopadu. Dolar vůči japonskému jenu posílil o 0,1 procenta na 118,90 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK