Bytová výstavba za tři čtvrtletí vzrostla o tři procenta

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - V České republice se za tři čtvrtletí začalo stavět 29.967 bytů, což je o tři procenta více než ve stejném období loni. Vzrostl i počet dokončených bytů, a to o 5,3 procenta, oznámil Český statistický úřad.

Počet zahájených i dokončených bytů byl vyšší i ve srovnání s letošním druhým čtvrtletím, uvedl ČSÚ.

Růst podle úřadu ovlivnily přístupné hypotéky, podpora mladým manželům při získání prvního bytu a očekávané zvýšení DPH na bytovou výstavbu od 1. ledna 2008. Vzrostl rovněž počet úvěrů ze stavebního spoření.

Nejvíce, o 34,5 procenta, vzrostla výstavba bytů v nástavbách, přístavbách a vestavbách k bytovým domům. Více bytů se začalo stavět i samotných v bytových domech, a to o 12,7 procenta.

Naproti tomu o 13,8 procenta klesla výstavba nejrůznějších nástaveb, přístaveb a vestaveb k rodinným domům a o 27,2 procenta pak ve stavebně upravených nebytových prostorách.

Nejvíce bytů se nadále staví v okolí velkých měst, zejména v okolí Prahy a ve Středočeském kraji. Za tři čtvrtletí zde začala výstavba 12.864 bytů. Nejméně bytů se začalo stavět v Karlovarském a Libereckém kraji.

V poměru k počtu obyvatel se začalo nejvíce bytů stavět ve Středočeském kraji a hlavním městě, nejméně v Ústeckém a Moravskoslezském kraji.

Meziročně se za tři čtvrtletí zvýšil počet dokončených i rozestavěných bytů. Počet rozestavených bytů vzrostl o pět procent. Rozestavěnost se dlouhodobě zvyšuje vlivem předstihu počtu zahájených bytů před počtem dokončených bytů a zahrnuje i byty, jejichž výstavba byla dočasně zastavena, vysvětlil ČSÚ.

Z územního hlediska stavebníci nejvíce bytů dokončili v Praze a ve Středočeském kraji, nejméně v Libereckém, Ústeckém a Olomouckém kraji. Rozestavěnost byla nejvyšší ve Středočeském kraji a nejnižší v Libereckém a Karlovarském kraji.

V 1. až 3. čtvrtletí také skončila modernizace 14.691 bytů, což je o 33 procent více než před rokem. Nejvíce bytů si lidé zmodernizovali v Praze a Jihomoravském kraji.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK