Česká měna před jednáním ČNB mírně posílila na 29,17 Kč/EUR

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Česká měna od rána posílila o jeden haléř a kolem 9:45 stála na 29,17 Kč/EUR. Proti středečnímu závěru jde o zpevnění o čtyři haléře. K dolaru kurz koruny zatím stagnuje na otevíracích 24,69 Kč/USD, což je proti středečnímu závěru posílení o sedm haléřů, řekl Tomáš Vlk z Patria Online.

Do dnešního obchodování s korunou by mohla zasáhnout Česká národní banka. Zasedá totiž bankovní rada, která bude rozhodovat o nastavení úrokových sazeb.

Miroslav Plojhar z České spořitelny nicméně předpokládá, že z osmdesátiprocentní pravděpodobností se sazby nezmění. Podobná očekávání, tedy že sazby zůstanou i po dnešku beze změn, má i zbytek trhu. Pokud nedojde k překvapení, vliv na korunu by tak neměl být nijak výrazný.

Česká měna ve středu večer prolomila důležitou psychologickou hranici 29,20 Kč/EUR, což jí otevírá cestu k dalšímu posílení, uvedla ekonomka Next Finance Markéta Šichtařová. Důvodem bylo oslabení dolaru, které přimělo investory stáhnout kapitál z dolarových aktiv a investovat ve střední Evropě.

Dolar bude i nadále pod tlakem, což bude znovu podporovat korunu, řekla Šichtařová. Během týdne koruna vůči euru zpevní k hranici 29,00 Kč/EUR a nelze také vyloučit, že ji prolomí a dosáhne úrovně 28,80 Kč/EUR, dodala ekonomka.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK