Do čela Zemědělského svazu byl opět zvolen Miroslav Jirovský

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 24. listopadu (ČTK) - Předsedou Zemědělského svazu ČR se opět stal Miroslav Jirovský. Do čela organizace, která zastupuje především velké zemědělské podniky, jej zvolila celostátní konference ve Žďáru nad Sázavou. O předsednické křeslo se původně ucházel i bývalý ministr zemědělství Jan Fencl (ČSSD), těsně před volbou ale odstoupil.

Fencl svůj postup zdůvodnil nečestnými praktikami před volbami, které by mohly vést k rozštěpení organizace. Na zákulisní intriky části vedení si ale stěžoval i Jirovský. Fencl vedl svaz v 90. letech, nyní je jeho čestným předsedou. Podle jeho představ by organizace měla postupovat razantněji. "Zemědělský svaz je potřeba vytrhnout z letargie a dát mu nový náboj," řekl. Kritizoval například i postup premiéra Jiřího Paroubka při jmenování nového ministra zemědělství, protože rozhodnutí nekonzultoval se zemědělci.

Jirovský převzal vedení svazu po Fenclovi v roce 1999. Činnost se podle něj nyní bude měnit kvůli novým podmínkám po vstupu do EU. Větší význam než mediální protestní akce podle něj bude mít profesionalizace zemědělských zástupců a lobbismus. "Jsme přece podnikatelé, musíme do poslední chvíle jednat," uvedl. Jirovský ve volbách získal 373 hlasů, což představuje necelých 63 procent.

Do diskuse se žádný delegát nepřihlásil. Jak ČTK řekli někteří přítomní, spory mezi zemědělci vyvolává i nesoulad vedení svazu s novými zástupci Agrární komory.

Celostátní konference Zemědělského svazu se konala po třech letech. O vrcholových orgánech včetně kontrolní komise rozhodovali zástupci 48 územních organizací. Statutárním místopředsedou byl zvolen Jaromír Řezáč z Agrispolu Mořice na Prostějovsku.

Zemědělský svaz ČR má 982 členů, počet mírně klesá. Zastupuje 451 zemědělských družstev a 471 obchodních společností. Členové svazu obhospodařují asi 36 procent zemědělské půdy v republice.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK