Praha bude hospodařit s příjmy 32,7 mld. a výdaji 42,7 mld. Kč

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Město Praha bude příští rok hospodařit s příjmy 32,68 miliardy a výdaji 42,66 miliardy korun. Rozhodli o tom zastupitelé. Téměř desetimiliardový schodek pokryjí státní dotace na školství a převod nevyčerpaných peněz z letošního roku. Hospodaření Prahy by tak mělo skončit vyrovnaně.

Na rozdíl od uplynulých let návrh rozpočtu pochválili i někteří opoziční zastupitelé. Například podle Jiřího Kaňáka (Evropští demokraté) je relativně dobrý. Debatovalo se tak jen o některých jednotlivých položkách. Návrh rozpočtu po drobných úpravách nakonec podpořilo 55 zastupitelů, nikdo nebyl proti a 11 členů sboru se hlasování zdrželo.

"Město pokračuje v nezvyšování celkového dluhu, který nyní činí 33 miliard korun," zdůraznil primátorův náměstek Petr Hulinský (ČSSD). Doplnil, že do rozpočtu nejsou zapojeny žádné peníze z úvěrů a obligací.

Příští rok půjde 29,44 miliardy korun na běžné výdaje, na investice pak 13,22 miliardy korun.

Nejvíce peněz, přes 15,7 miliardy korun, získala doprava. Z toho činí skoro osm miliard provozní dotace pro Dopravní podnik hlavního města Prahy. Do obnovy vozového parku podzemní dráhy Praha dá 940 milionů korun, za 510 milionů koupí tramvaje a za 180 milionů Kč autobusy. Stamiliony korun dá město na výstavbu vnitřního silničního okruhu.

Dalších 940 milionů půjde na výstavbu zábran proti povodni, 489 milionů korun na opravu Hudebního divadla v Karlíně, přes 44 milionů dá město na výstavbu nové budovy pro umístění Slovanské epopeje Alfonse Muchy na Výstavišti.

Zhruba 540 milionů korun půjde na stavbu kolektoru pod Vodičkovou ulicí. Více než půl miliardy Kč chce město investovat do škol, stejnou částku do bytů, přes 280 milionů korun je vyčleněno na přestavbu hlavní čistírny odpadních vod. Rozpočet pamatuje také na rekonstrukce parků, dětských hřišť, výstavbu cyklostezek a obsahuje řadu dalších investic.

Návrh rozpočtu nedoznal na dnešním zasedání sboru větších změn. Například na návrh Zdeňka Bašného (Evropští demokraté) zastupitelé posílili o 15 milionů Kč sociální a zdravotní granty. Vítězslav Jaroš (KSČM) prosadil dalších deset milionů na granty pro volný čas dětí a mládeže.

Naopak Karel Koželuh (Evropští demokraté) neprosadil návrh, aby bylo 23 milionů na opravu zámku Ctěnice převedeno do rezervy. Jeho stranický kolega Jiří Witzany neuspěl s požadavkem dát do rezervy celkem 745 milionů Kč na stavbu automobilového okruhu.

Letos mělo podle schváleného rozpočtu město hospodařit s příjmy 28,8 miliardy a výdaji 40,4 miliardy korun. Rozpočtový schodek zahrnoval náhradu státní dotace na školství, zbytek pokryly převody z loňska. Rozpočet se během roku navyšoval, například v červnu o 1,8 miliardy korun.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK