Tržby zemědělců letos klesnou, v zisku je udrží vyšší dotace

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


ŽĎÁR NAD SÁZAVOU 24. listopadu (ČTK) - Zemědělci letos dostanou za svoji produkci zhruba o 11 miliard korun méně, přesto by měli vykázat zisk. Tržby za rozhodující komodity v minulém roce převýšily 83 miliard, jejich letošní výši Zemědělský svaz odhadl na 72 miliard. Na propadu se podílí klesající ceny i nižší výroba masa. Kladný hospodářský výsledek farmy vytvoří především díky vyšším dotacím a podporám, řekl předseda svazu Miroslav Jirovský na celostátní konferenci ve Žďáru nad Sázavou.

Dotace a podpory do zemědělství se letos meziročně zvýší asi o 4,3 miliardy na 27,3 miliardy korun; z celkových ročních příjmů farem již budou tvořit čtvrtinu. Podle Jirovského ale zemědělci musejí do letošního účetnictví zahrnout značnou část podpor, které podle evropských pravidel obdrží až v příštím roce. Kvůli tomu se zhoršuje jejich platební schopnost, podotkl.

Podle unijních pravidel se mohou přímé platby, klíčové zemědělské dotace v EU, vyplácet od 1. prosince do 30. června následujícího roku. Česko žádalo o povolení k tomu, aby mohlo peníze zemědělcům zasílat koncem října, unie to ale zamítla s tím, že výjimku lze uplatnit pouze za výjimečných okolností, například v důsledku extrémních klimatických podmínek jako sucho či záplavy.

Po ztrátách v letech 2002 a 2003 loni zemědělské podniky vytvořily zisk skoro devět miliard korun. Podle Jirovského k tomu kromě vyšších dotací přispěla dobrá úroda obilovin a řepky nebo snižování výrobních nákladů. Letos zemědělci proti loňsku očekávají asi poloviční výsledek, uvedl.

Ekonomiku farem poznamenaly klesající ceny především u rostlinných plodin. Za obiloviny, řepku, cukrovku a brambory loni zemědělci dostali více než 33 miliard, letošní tržby budou nižší asi o devět miliard. Snížila se i produkce - u hovězího a vepřového masa na nejnižší úroveň za posledních 15 let. Úbytek hospodářských zvířat způsobuje přebytek obilí na domácím trhu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK