SPS: Podnikatele netrápí korupce, ale malý vliv na tvorbu zákonů

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Podnikatele netrápí korupce, ale především malý vliv na tvorbu zákonů a špatná práce českých soudů, vyplývá z průzkumu Středního podnikatelského stavu. Podle prezidenta stavu Zdeňka Somra přestává být překážkou i získávání úvěrů od bankovních domů, které bylo obrovským problémem především v minulých letech.

"V posledním roce se ale výrazně zhoršilo vnímání podnikatelského prostředí u malých a středních firem," dodal a upozornil, že v minulosti převažovalo především negativní hodnocení u malých firem. Podle Somra je skupina malých a středních firem "nechtěná, neviděná a neošetřovaná". Nejhůře firmy hodnotí právě zohlednění zájmů malých a středních podnikatelů při přípravě legislativy.

Situace se údajně dramaticky zhoršuje i v českém soudnictví. "Už téměř neexistuje podnikatel, který by měl pocit, že české soudy pracují dobře a jsou pro něj místem, kde by se domohl svých práv," komentoval Somr výsledky průzkumu, podle nichž českým soudům nedůvěřuje zhruba 90 procent podnikatelů. S jeho názorem souhlasí i předseda Rozhodčího soudu při Hospodářské a Agrární komoře Bohuslav Klein. "Žádný soudce, se kterým jsem se setkal, si neuměl poradit s velkými kauzami," uvedl.

Zástupci zhruba 500 společností však v průzkumu upozornili i na další problémy. Daňová zátěž je v České republice údajně příliš vysoká, až demotivující. Nespokojenost panuje i s prací úředníků, kteří mají na starosti přidělování dotací z Evropské unie. Podle podnikatelů je pohoršující zejména jejich přístup, často prý zamítají žádosti kvůli malicherným formálním chybám. Informovanost ohledně evropských fondů se naopak zlepšila.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK