ČOI varuje podnikatele před falešným inspektorem

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Česká obchodní inspekce varuje podnikatele před mužem, který se v těchto dnech v Královéhradeckém a Pardubickém kraji vydává za inspektora ČOI. Od oklamaných provozovatelů restaurací či čerpacích stanic se snaží získat peníze. Případem falešného inspektora se již podle mluvčí ČOI Miloslavy Fléglové zabývá policie.

"Máme hlášeny dva případy návštěvy falešného inspektora v pardubických restauracích a jeden případ na čerpací stanici ve Svobodě nad Úpou v Královéhradeckém kraji. Naštěstí se podvodník choval podezřele, takže mu kontrolované osoby žádnou pokutu nezaplatily," řekla Fléglová.

Dodala, že muž se ohlašoval jako inspektor Popelka. "Je to jméno, které jsme již před několika lety u falešného inspektora zaznamenali. Nelze však zatím říci, jestli se jedná o stejnou osobu," uvedla.

Podnikatelé podle Fléglové mají právo požádat inspektory ČOI o předložení služebního průkazu. "Zároveň si mohou na našem ústředí v Praze nebo nejbližším inspektorátu ověřit, zda opravdu jde o našeho pracovníka," řekla Fléglová.

Podvodníci se vydávají za pracovníky ČOI poměrně často. Letos na jaře kriminalisté dopadli muže, který na Hodonínsku vystupoval jako inspektor ČOI. V barech, hospodách a restauracích například požádal o prodej kusové cigarety a pokud ji dostal, hrozil firmě pokutou. "Bez zápisu se (pokuta) pohybovala mezi 2000 až 5000 korunami," uvedla hodonínská policejní mluvčí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK