Ministerstvo odhaduje příští rok růst cen elektřiny o 7,4 pct

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Ministerstvo financí odhaduje, že ceny elektřiny pro domácnosti stoupnou v příštím roce o 7,4 procenta a zhruba stejným tempem se zvýší i v roce 2007. Zemní plyn podle MF podraží příští rok o 11 procent a o rok později o necelá tři procenta. Vyplývá to z výhledu ministerstva o změnách regulovaných cen do roku 2007. Výdaje na energie včetně tepla by tak příští rok mohly domácnostem stoupnout měsíčně v průměru o devět procent na 2330 korun.

Definitivní ceny plynu a elektřiny na příští rok by měly být známy zhruba za týden, kdy vydá cenové rozhodnutí Energetický regulační úřad. ERÚ nedávno uvedl, že u domácností odhaduje příští rok zdražení elektřiny o 8,5 až deset procent; stoupnout mají i ceny plynu.

Teplo by mělo podle odhadů ministerstva zdražit od příštího roku o 8,8 procenta, v roce 2007 pak o méně než tři procenta. Vodné a stočné by mělo v obou příštích letech podražit o 6,9, respektive o 6,6 procenta. Celkem by měl růst cen energií zvýšit inflaci v příštím roce zhruba o jedno procento.

Průměrná domácnost by měla v příštím roce za energie utratit meziročně o zhruba 200 korun více. Na rok 2007 ministerstvo odhaduje měsíční náklady 2439 korun. Energie zdražují rychleji než ostatní výdajové položky domácností. Z letošních deseti procent stoupne podíl výdajů na energie na čistých peněžních příjmech domácností v přespříštím roce na 10,51 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK