Koruna posílila o deset haléřů na 29,10 Kč za euro

24.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 24. listopadu (ČTK) - Česká měna ve čtvrtek posílila o téměř deset haléřů na 29,10 Kč za euro, kde stála kolem 17:00. Na zprávu o ponechání úrokových sazeb ČNB nereagovala. Vůči dolaru stála koruna v závěru na 24,70 Kč/USD, což byl její kurz i v úvodu obchodování. Vyplývá to z informací zveřejněných na internetových stránkách společnosti Patria.

"Domácí měně se dnes podařilo dále rozšířit své zisky z první poloviny týdne. Kurz profitoval především z pozitivní nálady v celém středoevropském regionu," uvedl analytik Komerční banky Jan Vejmělek. Koruně pomohlo i to, že americká společnost CTS Corporation hodlá postavit v Ostravě novou továrnu za téměř půl miliardy Kč, doplnil analytik Volksbank Vladimír Pikora.

Na rozhodnutí ČNB ponechat úrokové sazby nezměněné domácí měna nereagovala, výsledek byl podle Vejmělka v souladu s očekáváním trhu. Centrální banka v posledních dnech investory poměrně často překvapovala, dnes se však zachovala přesně tak, jak se od ní všeobecně očekávalo, podotkla analytička Next Finance Markéta Šichtařová.

Dolar dnes k euru mírně zpevnil až na 1,178 USD/EUR. V pozadí posílení stály špatné zprávy z Německa, kde tamní podnikatelská důvěra v listopadu nečekaně silně klesla, upozornil Pikora.

Šichtařová připomněla, že koruna se každým dnem více přibližuje hranici 29 korun za euro. "Je jen otázkou dní, než bude tato úroveň dosažena. A nemůžeme dokonce vyloučit ani zpevnění o deset či dvacet haléřů výraznější," poznamenala. Koruně podle ní pomáhá momentálně slabý dolar, který nutí nadnárodní spekulanty stahovat kapitál z dolarů a investovat jej kromě jiného ve střední Evropě.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK