MfD: Stát chce přitlačit ke zdi velké obchodníky

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. listopadu (ČTK) - Stát chce podle Mladé fronty Dnes ještě před volbami prosadit zákon, který ztíží život velkým obchodním řetězcům a zákazníkům by mohl v důsledku přinést vyšší ceny na pultech. Antimonopolní úřad, v jehož čele stojí od září Martin Pecina, připravil zákon, kterým chce omezit sílu velkých obchodních řetězců při jednání s dodavateli, píše.

Cílem nového zákona je zamezit dnes obvyklé praxi, kdy dodavatelé většinou musí platit velkým obchodníkům nemalé poplatky za umístění svého výrobku na konkrétním místě v regálu, za reklamní akci či za umístění v letáku.

Nový zákon podle deníku celou řadu poplatků vyžadovaných obchodníky na výrobcích zakazuje. Zákaz by platil pro případy, kdy úřad rozhodne, že je dodavatel na řetězci závislý a je v nevýhodnějším postavení.

"S touto iniciativou se na nás obrátili dva poslanci. Podporujeme je a s návrhem jsme jim pomohli," řekl MfD Pecina. "My budeme dohlížet na dodržování zákona a případně udělovat pokuty," uvedl.

Návrh zákona chce Pecina představit příští týden se zástupci Hospodářské komory, kteří jej také podporují.

Návrh by se měl týkat i velkých stavebních firem, které zneužívají svého postavení vůči malým dodavatelům.

Podle obchodníků se však nový zákon v konečném důsledku obrátí proti zákazníkům a českým dodavatelům. "Důsledkem bude, že se obchody obrátí více na velké zahraniční dodavatele anebo zvýší ceny," cituje MfD Vesselina Barlieva z obchodního řetězce Tesco.

Řetězce se proto budou snažit prolobovat ve Sněmovně a Senátu zamítnutí zákona, poznamenává MfD.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK