MfD: Deregulace nájemného by mohla být zkrácena na čtyři roky

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. listopadu (ČTK) - Pro deregulaci tři roky zamrzlého nájemného začíná svítat naděje, i když zatím jen malá. Ministr pro místní rozvoj Radko Martínek ve čtvrtek jednal s expertkou ODS na bytovou politikou Zdeňkou Horníkovou a údajně se dohodli na zkrácení období deregulace na čtyři roky. Napsala to Mladá fronta Dnes.

"Dohodli jsme se na zkrácení přechodného období na čtyři roky," řekla listu Horníková. Ministerstvo pro místní rozvoj však nechce schůzku zatím komentovat, návrh ODS musí nejdříve konzultovat. "Bylo by předčasné říkat, že jsme se dohodli," uvedl Martínek. Jeho jednání s Horníkovou dnes pokračuje.

ODS ale bude se čtyřletým postupným zvyšováním nájmů souhlasit jen, pokud ČSSD přistoupí na změny občanského zákoníku. "Je to pro nás klíčové téma. Ustoupili jsme už dost," uvedla Horníková.

ČSSD se však nelíbí snaha ODS prosadit do zákoníku vypovězení nájemní smlouvy bez udání důvodů. To by ohrozilo hlavně důchodce, kteří jsou majiteli starých nájemních dekretů. Podle Horníkové by se ale účinnost zákona odložila o čtyři roky, tedy po nově uvažované přechodné období. Poté by šlo smlouvy vypovídat s roční výpovědní lhůtou.

Ve hře jsou ještě dva návrhy - komunistický a lidovecký. KSČM je však proti rychlejší deregulaci nájmů, lidovci chtějí naopak nájmy deregulovat ještě rychleji. "Chceme zkrátit přechodné období na tři roky. S nájmy se tři roky nehýbalo, proto by ten první krok měl být razantnější - až 30 procent růstu," říká lidovecký poslanec Tomáš Kvapil. I jeho strana prosazuje změny v občanském zákoníku.

Zákon by měl jít do druhého čtení 6. prosince. Martínek si slibuje, že do konce roku ještě projde třetím čtením a po Novém roce půjde do senátu. Platit by mohl od října 2006.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK