Japonské akcie posunuly pětileté maximum

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


TOKIO 25. listopadu (ČTK) - Ceny akcií na burze v Tokiu se dál zvyšují a hlavní index se tak dostal na nové maximum za téměř pět let. Růst trvá nepřetržitě sedm dní a v pátek byl mezi investory opět značný zájem o akcie bank. Na devizovém trhu se zvyšuje kurz dolaru, kterému prospívá předpoklad dalšího zvýšení úroků. Tím si dolar udrží atraktivitu ve srovnání s eurem.

Index Nikkei 225 zpevnil o 41,71 bodu a den uzavřel vyšší o 0,28 procenta na hodnotě 14.784,29 bodu. Sedmidenní nepřetržitý růst indexu je nejdelší od letošního března a index samotný je na nejvyšší hodnotě od prosince 2000. Širší index Topix si připsal 0,79 procenta na 1529,67 bodu.

Investoři dnes nakupovali akcie finančních ústavů Mitsubishi UFJ a dalších bank, kde očekávají stabilní růst zisků. Mitsubishi je největší bankou světa podle výše aktiv a její akcie zpevnily o 4,7 procenta. Banka měla v pololetí zisk šest miliard dolarů, což je mezi japonskými podniky rekord.

Akcie druhé největší japonské banky Mizuho Financial zpevnily o 5,2 procenta, a podobně třetí banka v pořadí, Sumitomo Mitsui, si připsala zisk 5,5 procenta.

Oslabovaly akcie výrobců čipů nebo firem, které se zabývají výrobou přístrojů k výrobě čipů. Někteří investoři mají obavy, že akcie těchto firem v poslední době zpevňovaly až příliš rychle. Dolů tak zamířily akcií firem Advantest a Tokyo Electron, napsala agentura Reuters.

Na devizovém trhu se obnovil zájem o dolar, který přerušil růst kvůli obavám, že úrokové sazby v eurozóně se začnou zvyšovat a euro tak bude pro investory atraktivnější. Prezident Evropské centrální banky Jean-Claude Trichet však sdělil, že nemá v úmyslu iniciovat sérii zvyšování sazeb jako ve Spojených státech.

V závěru obchodování se dolar k euru prodával na 1,1767 USD a zpevnil tak z předchozích 1,1807 USD. Na paritě s japonským jenem vystoupil na 119,22 ze 118,81 JPY, zatímco euro vůči jenu zůstalo beze změn na 140,30 JPY.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK