Martínek předloží asi tři varianty řešení deregulace nájemného

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. listopadu (ČTK) - Zřejmě tři varianty řešení deregulace nájemného předloží příští týden v úterý poslaneckým klubům ministr pro místní rozvoj Radko Martínek (ČSSD). Konkrétní údaje ministr na tiskové konferenci neuvedl s tím, že návrhy ještě nejsou hotovy. Jde o varianty, které odrážejí představy koaličních partnerů i opozičních ODS a KSČM. Shoda podle něj panuje pouze v tom, že by se nájmy měly zvyšovat až do úrovně pěti procent tržní ceny bytu a že by zákon měl být přijat.

Vládní návrh zákona o nájemném, který vypracovalo Martínkovo ministerstvo, počítá s růstem nájmů od 1. října 2006 do roku 2012 v průměru o 9,3 procenta ročně. Přechodné období šesti let je ale podle lidoveckého poslance Tomáše Kvapila příliš dlouhé. Navrhuje proto tři roky s tím, že by růst nájmů měl dosáhnout až 30 procent. Naopak KSČM je proti rychlejší deregulaci nájmů.

Poslanecká sněmovna by se návrhem zákona o nájemném měla ve 2. čtení zabývat 6. prosince. Martínek věří, že se nakonec najde kompromisní řešení. "Nicméně je ještě spousta práce na tom, abychom se dohodli. Ta jednání jsou velmi obtížná a každá z politických stran má poněkud jiné představy," uvedl ministr.

Podle majitelů domů je vládní předloha v rozporu s nálezy Ústavního soudu, který již dříve uvedl, že cenová regulace nesmí majitelům domů bránit v získání prostředků na běžné opravy nemovitosti a v dosahování přiměřeného zisku. Podle ministerstva pro místní rozvoj ale návrh zákona ústavní nálezy respektuje. Pro Sdružení nájemníků je nepřijatelný navrhovaný růst nájmů v Praze, kde by v centrálních částech měl ročně dosáhnout až 18 procent.

Právní předpis, podle kterého by se zvyšovaly ceny v bytech s regulovanými činžemi, chybí od listopadu 2002. Majitelé domů již kvůli regulaci nájmů začali v letošním roce podávat stížnosti k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Odhadují, že v případě úspěchu by český stát žalovali o desítky miliard korun. Ke stížnosti se připojilo i několik senátorů.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK