Ambrozek dá vládě zprávu OECD doporučující zavedení zelených daní

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. listopadu (ČTK) - Doporučení, aby Česko zavedlo ekologické daně, obsahuje zpráva Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj (OECD), kterou ve středu předloží vládě ministr životního prostředí Libor Ambrozek (KDU-ČSL). Jeho ministerstvo připravilo koncepci zelených daní, nyní návrh prochází oponenturou, proti je ministerstvo průmyslu a obchodu. Vicepremiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) nedávno řekl, že do voleb se reforma nestihne.

Podle závazků, která dal stát Evropské unii v předvstupních rozhovorech, má Česko na zavedení ekologické daně na uhlí a elektřinu dva roky čas. I když má být reforma fiskálně neutrální, odrazí se v cenách energií, v předvolebním období proto zřejmě není pro vládní strany prioritou. Ministr průmyslu a obchodu Milan Urban (ČSSD) ji má dokonce pouze za "tahání peněz z kapes, které jde v důsledku proti zlepšení životního prostředí".

Příprava ekologické daňové reformy je součástí vládního prohlášení už od vzniku vlády Vladimíra Špidly. Podle Urbanových slov ale Ambrozkova koncepce ve vládě nenalezne podporu.

Ambrozkův návrh počítá se zvyšováním daní z elektřiny, uhlí a zemního plynu postupně od roku 2007 do roku 2015, vyšší daně se mají dotknout i motoristů. Výjimky a úlevy návrh umožní ekologicky šetrnějším způsobům výroby energie či veřejné dopravě. Reforma má být výnosově neutrální. To znamená, že peníze ze zavedených daní by měly být použity na snížení daní přímých. Současně návrh počítá s kompenzacemi pro chudší domácnosti.

Systém zelených daní má motivovat k úsporám energií a snižování emisí skleníkových plynů. Právě v těchto ukazatelích podle zprávy OECD Česko zaostává. Český průmysl patří mezi ekonomikami vyspělých zemí k energeticky nejnáročnějším, což se odráží i v produkci skleníkových plynů. V produkci oxidu uhličitého na jednotku hrubého domácího produktu je Česko mezi 30 zeměmi OECD první, v produkci síry jsou na tom hůř jen Španělé, vyplynulo z hodnotící zprávy, kterou organizace publikovala na podzim.

Ambrozek zprávu označil za maximálně nezávislý a nejlepší možný způsob hodnocení. Doporučení OECD se přitom podle něj shodují s cíli národní strategie životního prostředí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK