ČR si v konkurenceschopnosti trochu polepšila, je 38. na světě

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


PRAHA 25. listopadu (ČTK) - Česko si letos v žebříčku konkurenceschopnosti proti loňsku mírně polepšilo. Patří mu 38. místo, loni bylo o dvě příčky níž. O dvě pozice výš je i Slovensko (41.). Obě země ale stále zaostávají za velmocemi v této oblasti - USA, Tchaj-wanem a skandinávskými zeměmi. Vyplývá to ze Statistické ročenky vědy a technologií Českého statistického úřadu.

"Hodnocení konkurenceschopnosti jsou určena především zahraničním investorům, ale současně jsou pro každou zemi jakousi vizitkou její schopnosti přizpůsobit se výzvám globalizovaného světa," uvedli čeští statistici. "Tato hodnocení zakládají soutěž států o přízeň investujících ekonomických subjektů," dodali.

Index konkurenceschopnosti se vypočítává ze tří ukazatelů, které hodnotí úroveň ekonomiky, veřejných institucí a celkovou makroekonomickou situaci. Zahrnuje například právní prostředí, míru korupce, rozvoj informačních a komunikačních technologií či účelnost veřejných výdajů. Česká republika se letos dopředu posunula přesto, že jí index trochu klesl.

Podobných žebříčků se ve světě zveřejňuje více a všechny ukazují v podstatě totéž, uvedl analytik HVB Bank Pavel Sobíšek. "Česko v konkurenceschopnosti zaostává za rozvinutými zeměmi, ale ve skupině nových členů EU patří do první trojky," uvedl.

"Třicáté osmé místo není moc povzbuzující místo, ale je to alespoň zlepšení oproti předchozímu roku," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Podle něj je slabinou ČR kvalita veřejných institucí.

Vicepremiér pro ekonomiku Martin Jahn statistiku vidí pozitivněji. "Fakt, že jsme v regionu mezi nejlepšími, ukazuje, jak ČR profituje z globalizace," řekl. Pro posílení konkurenceschopnosti země je třeba dále zjednodušit podnikatelské prostředí a soustředit se na posílení růstu a zaměstnanosti.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK