Ministři EU chtějí do roku 2010 veřejné zakázky po internetu

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


LONDÝN 25. listopadu (zpravodaj ČTK) - Evropští ministři informatiky se na dvoudenní konferenci v Manchesteru dohodli, že do roku 2010 by měly být všechny státní úřady v Evropské unii schopny zadávat veřejné zakázky elektronicky. Podle české ministryně informatiky Dany Bérové je tak jednoznačný závěr výrazným posunem v uvažování unie.

Vedle toho chtějí ministři do stejného termínu dosáhnout, aby nepanovaly žádné přehrady mezi sociálně slabými a ostatními vrstvami obyvatel ve využívání státních elektronických služeb a aby si evropské státy navzájem uznávaly ověřené elektronické dokumenty.

Ministrům pomohly k rozhodování pilotní studie a analýzy, podle nichž se v EU podílejí veřejné zakázky na hrubém domácím produktu 15 až 20 procenty. Podle stejných analýz se dá až pět procent nákladů ušetřit právě elektronickou formou celého procesu.

Ministryně Bérová připomněla, že Poslanecká sněmovna ČR právě projednává ve druhém čtení zákon o veřejných zakázkách, který elektronickou formu umožňuje, i když ji nevyžaduje. Je proto podle ní důležité, aby poslanci přijali takovou verzi zákona, která dovolí přejít na elektronické formy.

Celá záležitost je v kompetenci národních vlád, takže rozhodnutí z Manchesteru vyjadřují společnou vůli členských zemí unie, které ji budou uplatňovat v národním prostředí. Ministři se shodli, že jim jde o koordinaci, sladění postupů, předávání zkušeností a technologií.

Podle názoru české ministryně elektronická forma veřejných zakázek přináší kromě jasných ekonomických výhod také větší průhlednost. "Elektronický systém je přístupný všem a všichni vidí, kdo, co a kdy podal," vysvětlila a dodala, že takový systém také už při podávání nabídky vyhodnotí, zda jsou splněny veškeré formální náležitosti. Připomněla, že právě u veřejné soutěže na vybírání mýtného bylo mnoho firem vyřazeno kvůli nesprávným formálním náležitostem.

Ministři informatiky nebo reformy státní správy se sešli na závěr britského předsednictví EU na konferenci, na níž projednávali elektronické nástroje využitelné ve státní správě. "Jde o zvýšení efektivity správy, o to, aby se nástroji 21. století neprováděly úkony mající původ v 19. století," řekla Bérová.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK