Družstvo Agroodbyt podalo k ÚOHS stížnost na převod akcií Setuzy

25.11.2005 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


BRNO 25. listopadu (ČTK) - Družstvo Agroodbyt ČR podalo v uplynulých dnech na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) stížnost kvůli převodu státního podílu v potravinářské firmě Setuza na společnost Český olej. Celkem 38,3 procenta akcií v držení Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu (PGRLF) získala firma podle družstva netransparentním a diskriminačním způsobem. Je důvodné podezření na nelegální státní podporu, informoval předseda družstva David Novák.

Úřad doposud ve věci neobdržel žádný podnět, tento případ však monitorujeme, sdělil bez dalších podrobností tiskový odbor antimonopolního úřadu.

Převod podílu v Setuze z PGRLF na Český olej byl jednou z příčin pádu ministra zemědělství Petra Zgarby. Český olej, který zastupuje podnikatel Tomáš Pitr, tak nyní ovládá v Setuze víc než 90 procent. Akcie však získal díky smlouvě z roku 2002 uzavřené ještě za tehdejšího ministra Jaroslava Palase.

Agroodbyt považuje chování podpůrného fondu od roku 2002 do převodu akcií za chování instituce, která hájí zájmy Českého oleje. Kritizuje především prodej akcií jednomu zájemci, a to formu dosud tajné dohody. Žádný jiný podnik vyjma Českého oleje neměl možnost do procesu zasáhnout, píše družstvo ve stížnosti.

Družstvo Agroodbyt se prý o podíl PGRLF zajímalo také. S výjimkou Českého oleje však nikdo neměl možnost postavit nabídku, což družstvo považuje za ekonomickou výhodu pro soukromý subjekt. "O akcie měly zájem i jiné firmy a tudíž není zaručeno, že stát získal nejlepší možnou cenu," upozornil Novák.

Podle schválených pravidel musí státní podporu nejdřív schválit příslušný úřad a až poté může být uplatněna. Agroodbyt uvádí, že podle jeho informací nebyl převod akcií nikdy oznámen ani antimonopolnímu úřadu, ani Evropské komisi. Družstvo připouští, že datum údajně nezákonné státní podpory se posunulo zřejmě až za datum vstupu země do EU, proto se v nejbližších dnech hodlá se stížností obrátit i na Evropskou komisi.

Vláda v minulém týdnu schválila převod pohledávky státu za Setuzou z České konsolidační agentury na PGRLF. Původní účetní cena pohledávky činila 1,7 miliardy korun, postupně se ale rozrostla o sankční úroky na zhruba 4,1 miliardy korun. Tento krok byl původně základem řešení, podle nějž měl stát v Setuze získat většinový podíl, protože se ale neuskutečnil včas, ovládl Setuzu Český olej. Zgarbův nástupce ve funkci Jan Mládek považuje řešení této situace ze jednu ze svých priorit.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK